Technisch Specialist Voertuigen en Mobiele Werktuigen

Niveau 4

In het kort

Jij onderhoudt, repareert, stelt samen, doet aanpassingen aan voertuigen en voert diagnoses uit aan (onderdelen van) voertuigen en/of mobiele werktuigen in onder andere de sectoren techniek, bouw en mobiliteit. Je bent werkzaam in een werkplaats, op locatie of bij klanten (in hun bedrijf). Ook kan je werkzaam zijn in een andere omgeving, zoals bijvoorbeeld de maakindustrie, waarbij jouw technische en diagnostische kennis en vaardigheden van meerwaarde zijn. Je werkt aan personenauto’s, bedrijfsauto’s en/of mobiele werktuigen. De grootte van het bedrijf waar je werkt varieert van een kleine (auto)dealer tot een grote merkdealer of een klein of groot mechanisatiebedrijf. Bedrijfsauto’s en mobiele werktuigen hebben vaak een belangrijke functie, waardoor bij stilstand directe schade voor het bedrijf optreedt. Dat betekent niet alleen dat je met creatieve oplossingen moet komen om het voertuig/mobiele werktuig zo snel mogelijk weer operationeel te laten zijn, maar ook dat van jou flexibiliteit wordt verwacht als het gaat om inzet buiten vaste werktijden. De context waarin je werkt is bepalend voor de werkzaamheden die je uitvoert.

 • Deze opleiding in de BOL-variant heeft een opleidingsduur van 4 jaar. In de BBL-variant volg je deze opleiding in 2 jaar.

Leerjaar 1 (BOL & BBL)
Voor BOL-studenten ligt de focus op het leggen van de basis voor onderhoud en kleine reparaties aan motoren, onderstellen, elektrotechniek, en afhankelijk van het werkgebied ook hydrauliek en andere mechanische componenten. Tijdens je 10 weken durende stage breng je de opgedane kennis in de praktijk. Naast vaktechnische ontwikkeling besteden we aandacht aan de standaard vakken en je persoonlijke ontwikkeling. Op school krijg je ook praktijklessen en werk je aan projecten.
Voor BBL-studenten focust het eerste leerjaar zich op complexe reparaties en verdiepen we ons in diagnose stellen, diverse vormen van onderhoud, en zowel kleine als grote reparaties aan motoren, onderstellen, elektrotechniek, en eventueel hydrauliek en andere mechanische componenten. Je gaat dieper in op de lesstof en past de theorie toe tijdens je werk. Wekelijks volg je 1 dag theorielessen op school, aangevuld met practicumlessen.

Leerjaar 2 (BOL & BBL)
Voor BOL-studenten draait het tweede leerjaar om diverse vormen van onderhoud en kleine en grote reparaties aan motoren, onderstellen, elektrotechniek, afhankelijk van het werkgebied ook hydrauliek en andere mechanische componenten. Ook diagnose stellen komt nu om de hoek kijken. In dit jaar ga je dieper op de lesstof in en pas je de theorie ook weer toe tijdens je stage van 10 weken.
Voor de BBL-studenten is het tweede jaar het laatste jaar. In dit afsluitende leerjaar gaan we diep in op de theorie van moderne systemen en oefenen we tijdens de practicumlessen met het opsporen van storingen zowel op het mechanische als elektronische vlak. Ook nu kom je een dag per week naar school en werk je vaak vier dagen in de werkplaats.

Leerjaar 3 (BOL)
Dit leerjaar gaan we in op complexe reparaties en gaan we dieper in op diagnose stellen (fouten opsporen) diverse vormen van onderhoud en kleine en grote reparaties aan motoren, onderstellen, elektrotechniek, afhankelijk van het werkgebied ook hydrauliek en andere mechanische componenten. In dit jaar ga je nog dieper op de lesstof in en pas je de theorie weer toe tijdens je stage. De stage duurt nu een half jaar en tijdens deze stage kom je 1 dag per week naar school voor theorielessen. Ook krijg je de nodige practicumlessen op school. 
 
Leerjaar 4 (BOL)

Tijdens dit afsluitende leerjaar gaan we diep in op de theorie van moderne systemen en oefenen we met het opsporen van storingen zowel op het mechanische als elektronische vlak. Ook nu loop je een half jaar lang vier dagen per week stage en kom je een dag per week naar school voor theorie.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

 

 

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3;
  • een mbo-diploma Allround Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen (verplicht voor de BBL-opleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Na de opleiding kan je aan het werk bij een kleine autodealer of grote merkdealers. In jouw rol stel je diagnoses aan personenauto’s of bedrijfsauto’s (alleen BBL). Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het verdelen van taken en het verzorgen van de planning. Je voert niet alleen complexere reparaties uit, maar monteert ook elektronische onderdelen. Bovendien speelt adviseren een cruciale rol in je takenpakket, waarbij je regelmatig overleg voert met de klant.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog