Opleiding Technisch specialist bedrijfsauto’s

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Niveau 4

Je bent gespecialiseerd in ingewikkelde reparaties en je spoort klachten en storingen op waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je zoekt creatief naar oplossingen, weet hoe de systemen in auto’s werken en bent het aanspreekpunt voor je collega’s, leveranciers en klanten.

Deze opleiding is de vervanging van de twee opleidingen Technisch specialist personenauto’s en Technisch specialist bedrijfsauto’s. Bij de intake van deze opleiding vragen we jou waar jouw voorkeur/interesse naar uitgaat. 

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw.  

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij het College bij de opleidingen van Motorvoertuigentechniek. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgen we voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de basis. 

Leerjaar 2: Het tweede leerjaar draait om onderhoud en reparatie aan voertuigen. 

Leerjaar 3: Het derde leerjaar draait om reparatie en eenvoudige diagnose aan voertuigen. Je hebt al een goede theoretische basis en praktijkervaring op het gebied van motoren, elektrotechniek en hydrauliek. Je leert storingen en andere problemen op te lossen bij diverse bedrijfsauto’s. Ook krijg je de nodige praktijklessen op school. 

Leerjaar 4: Het afsluitende leerjaar draait om het oplossen van complexe storingen bij diverse grote voertuigen. Je gaat nog dieper op de lesstof in zodat je een echte technisch specialist wordt. 

Keuzedelen 
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Welke keuzedelen worden aangeboden wordt binnenkort bekend gemaakt.  

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). 

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • Een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of;
  • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • Een mbo-diploma niveau 2 of 3; een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • Contactuele Vaardigheden
  • Nauwkeurigheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Technisch inzicht
  • Zelfstandigheid

De kosten volgen zo spoedig mogelijk.  

Na je niveau 4-opleiding kun je aan het werk als Technisch specialist (ook in managementfuncties), of kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. Ontdek de branche: Motorvoertuigentechniek

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Motorvoertuigentechniek

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog