Uitvoerend Bakker

Niveau 2

In het kort

Als uitvoerend bakker werk je in een bakkerij of op een afdeling van grote productiebedrijven. Je hebt voor het werken in de bakkerij best wat kracht nodig. Je voert je werkzaamheden meestal vroeg op de dag uit. Bij broodproducten wordt in een warme omgeving gewerkt, bij banketproducten in een koele omgeving.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de opleiding Uitvoerend bakker kun je kiezen uit de richtingen brood, banket of brood en banket. Binnen het vakgedeelte komen verschillende productgroepen aan bod zoals korstdeeg, zanddeeg en beslag, taarten en gebak. Daarnaast loop je één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je binnen het vakgedeelte dieper in op de productgroepen zoals gistdeeg, korstdeeg, zanddeeg en beslag, taarten en gebak. Je loopt weer één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je nog drie keer per jaar één week achter elkaar stage.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Streekproducten
 • Bereidt gerechten
 • Engels in de beroepscontext A2 en B1

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Na je opleiding kun je als uitvoerend bakker werken in een (ambachtelijke) bakkerij of op een afdeling van een groot productiebedrijf.

  Doorstuderen
  Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker (niveau 3).

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog