Uitvoerend Bakker
In het kort
Als uitvoerend bakker werk je in een bakkerij of op een afdeling van grote productiebedrijven. Je hebt voor het werken in de bakkerij best wat kracht nodig. Je voert je werkzaamheden meestal vroeg op de dag uit. Bij broodproducten wordt in een warme omgeving gewerkt, bij banketproducten in een koele omgeving.
Branche: Bakkerij
Opleidingsduur: 2 jaar
Niveau: 2
Leerweg: BOL en BBL
Locatie: Middelburg
Crebo: 25721
Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de opleiding Uitvoerend bakker kun je kiezen uit de richtingen brood, banket of brood en banket. Binnen het vakgedeelte komen verschillende productgroepen aan bod zoals korstdeeg, zanddeeg en beslag, taarten en gebak. Daarnaast loop je één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf.
Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je binnen het vakgedeelte dieper in op de productgroepen zoals gistdeeg, korstdeeg, zanddeeg en beslag, taarten en gebak. Je loopt weer één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je nog drie keer per jaar één week achter elkaar stage.
Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Streekproducten
- Bereidt gerechten
- Engels in de beroepscontext A2 en B1
Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
- een vmbo-b diploma of;
- een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).
Meer informatie over toelatingseisen
Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.
Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.
Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.
- BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
- BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
- BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.
Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten
Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning
Onze open dagen zijn helaas voorbij, maar geen zorgen! Onze eerstvolgende open dag is in november 2024. Houd onze website in de gaten, want binnenkort kun je je weer aanmelden.
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding kun je als uitvoerend bakker werken in een (ambachtelijke) bakkerij of op een afdeling van een groot productiebedrijf.
Doorstuderen
Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker (niveau 3).
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.