Vakbekwaam Hovenier

Niveau 3

In het kort

Als vakbekwaam hovenier weet je alles over het aanleggen en onderhouden van het kleine tuintjes tot aan het stedelijk groen zoals daktuinen, geveltuinen, Tiny Forest, stadsparken, “groene” woontorens. Voordat je een mooie tuin gaat aanleggen heb je veel contact met de klant over het tuinontwerp en de offerte. Als leidinggevende binnen een hoveniersbedrijf houd je je bezig met: medewerkers begeleiden, voorbereiding, veiligheidseisen en toezicht houden op een goede uitvoering.

Je werkt graag in de buitenlucht en je weet van aanpakken. Planten, dieren en ecologie spreken je aan. Je werkt graag mee aan een groene toekomst, met ruimte voor fauna zoals vlinders, bijen, libellen, etc. Naast het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en plantsoenen kun je medewerkers begeleiden en heb je contact met de klant.

Onderdelen opleiding hovenier

 • Praktische groentechnische vaardigheden, zoals gazonverzorging, snoeien en het weghalen van bomen met de motorkettingzaag.
 • Aanleg- en onderhoudswerkzaamheden
 • Samenwerken met collega’s
 • Omgaan met opdrachtgevers
 • Organiseren en plannen van dagelijkse werkzaamheden

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag. Hoeveel uren per week je gemiddeld met je BPV bezig bent, hangt af van welke opleidingsvariant je kiest.  

BOL of BBL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. 
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 
Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je komt één dag per week naar school. Met het bedrijf sluit je een schriftelijke arbeidsovereenkomst af voor minimaal 650 uur per jaar.

Keuzedelen

Als onderdeel van de opleiding Vakbekwaam hovenier volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties: 

Vakbekwaam hovenier BOL 

 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs 
 • Ondernemerschap mbo 
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3 
 • Specialisatie technische werken in het groen 
 • Duurzaamheid in het Beroep C 
 • De levende tuin 

Vakbekwaam hovenier BBL 

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3 
 • Specialisatie technische werken in het groen 
 • Duurzaamheid in het Beroep C 
 • De levende tuin 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €270,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €654,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Na je opleiding op niveau 3 kun je als vakbekwaam medewerker hovenier aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Hovenier

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Hovenier

Vakbekwaam hovenier


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog