Vakbekwaam Medewerker Bloem, Groen en Styling

Niveau 3

In het kort

Je houdt van bloemen en planten, bent creatief en je hebt gevoel voor styling en oog voor trends. Wil je een (bloemen)winkel beginnen, dan is naast de praktische vaardigheden ook de interesse voor economische kennis belangrijk.

Als vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling weet je alles over de verzorging van (kamer)planten en snijbloemen en ben je vakkundig in vormgeving en design. Naast bloemschikken en bloemwerken maken kan je ook stijlen, etaleren en presenteren. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de planning en de in- en verkoop. Ook communiceren en klantgericht denken zijn erg belangrijk, want klanten vragen om jouw advies en deskundigheid.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar loop je één dag in de week stage. Je leert de basis van het maken van een bloemwerk. Je krijgt productkennis en leert hoe bloemen en planten op de juiste manier moet verzorgen. Ook ga je aan de slag met verkopen en klantbenadering.

Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je één dag in de week stagelopen. Je verdiept je meer in het maken van specifieke bloemwerken. Daarnaast ga je aan de slag met vormgeving en kunstgeschiedenis en het toepassen van trends.

Leerjaar 3
In leerjaar drie ga je twee dagen per week stagelopen. Je leert plannen en organiseren. Je gaat je specialiseren in je eigen stijl. Ook krijg je les in in- en verkoop.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Plantenkennis
 • Praktijkles
 • Projecten
 • Kunstgeschiedenis en kleurenleer
 • Vakkennis (verkopen, materialen, producten, plannen en organiseren)

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van de niveau 3 diploma vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling kun je aan de slag als bloemstylist bij de (bloemen)winkel of tuincentrum.

Doorstuderen
Na het behalen van je niveau 3 diploma kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld Vakexpert bloem, groen en styling.

Vakbekwaam Medewerker Bloem, Groen en Styling


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog