Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

 • Niveau 3

De verzorging van paarden kost veel tijd, maar dat heb je er graag voor over. De boxen schoonhouden, stro bestellen, hooi regelen, voeren, poetsen en zorgen dat het paard genoeg beweegt. Je draait je hand er niet voor om, want je weet dat jij belangrijk bent voor het welzijn en de gezondheid van het paard.

Je zorgt ervoor dat alles op een manege, stoeterij, dressuur- /springstal, hengstenhouderij of een fokkerijbedrijf goed verloopt. Naast uitvoerende werkzaamheden krijg je ook te maken met administratieve handelingen. Je kunt goed met paarden overweg, maar je dient ook over goede sociale vaardigheden te beschikken om met mensen te kunnen omgaan. Dit geldt vooral als je aan de slag gaat als instructeur. Om goed les te kunnen geven aan anderen, rijd en train je zelf ook verschillende paarden.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Ik wilde sowieso iets met paarden doen maar wat precies dat wist ik nog niet. Daarom heb ik voor deze opleiding gekozen. Hier probeer ik erachter te komen wat ik het allerleukst vind en welke baan daar goed bij past.
  Tessa de Koeijer
  Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

Onderdelen opleiding Paardensport en -houderij

 • Stalverzorging / huisvesting
 • Conditie, voeding en gezondheid van paarden
 • Trainen en rijden van paarden en instructie
 • Samenwerken met collega’s
 • Organiseren en plannen van werkzaamheden
 • Organiseren van evenementen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag.  

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. 
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij kun je één of meer keuzedelen volgen.

Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Engels in de beroepscontext A2
 • Keuringsklaar maken en voorbrengen
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Voortplanting en fokkerij

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Met een niveau 3 opleiding kun je eventueel doorstromen naar een niveau 4 opleiding.

Waar ga ik straks werken?
Er is een grote vraag naar paardenspecialisten. Dat zijn mensen die kennis hebben van het paard en de verzorging daarvan en van bijvoorbeeld van het runnen van een stal. Ook de combinatie van instructie geven en het verzorgen van de paarden is mogelijk. De paardensportsector biedt momenteel ca. 12.000 banen.

Je kunt na je opleiding gaan werken als bijvoorbeeld:
medewerker op manege, handelsstal, hengstenhouderij, stoeterij, paardenhouder, paardenfokker, groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur, medewerker in een ruitersportzaak, medewerker bij hippische evenementen.Ontdek de branche: Paardensport en -houderij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Paardensport en -houderij

Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.