Vakman Grond-, Water- en Wegenbouw (GWW)

Niveau 2

In het kort

Als vakman grond-, water- en wegenbouw (GWW) verricht je werkzaamheden in de sector grond-, water- en wegenbouw, een onderdeel van de bedrijfstak bouw-infra. Je werkt voor kleine, middelgrote of grote bedrijven of als zzp’er. Je houdt je bezig met de aanleg en het onderhoud van infrastructurele werken. Het gaat hierbij om diverse wegconstructies, bestratingen, waterbouwkundige constructies, oeverconstructies en rioolconstructies. De werkzaamheden worden voornamelijk buiten uitgevoerd, waardoor je afhankelijk bent van weersomstandigheden. Je bent praktisch ingesteld, je kunt geconcentreerd en zelfstandig werken en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent klantvriendelijk, kunt goed communiceren en in teamverband werken. Verder ben je bekend met de regelgeving op het gebied van veiligheid, arbo en milieu en handel je daar ook naar. Je bent je bewust van de risico’s die het niet naleven van deze regelgeving met zich meebrengt.

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je een vastgesteld aantal uur actief bent. Maar je kunt ook direct naar Bouwmensen, zij kunnen je daar ook bij helpen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Als vakman grond-, water- en wegenbouw (GWW) kan je aan de slag bij Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeentes, of bij grote havenbedrijven en luchthavens. Je bereidt het werk en de werkplek voor, richt de verkeersafzetting in en onderhoudt deze, legt de fundering aan en brengt verhardingen aan, zorgt voor de riolering, bermen, putten, goten, banden en kolken, en plaatst straatmeubilair, hekken en afrasteringen.

  Doorstuderen
  Na deze opleiding kan je doorstromen naar de niveau 3-opleiding Allround Vakman Grond-, Water- en Wegenbouw.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog