Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

 • Niveau 3

Via de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg heb jij je als verzorgende/ medewerker maatschappelijke zorg gespecialiseerd in het werken met ouderen. Je bent opgeleid in de praktijk en weet daarom precies wat jouw zorgvragers nodig hebben. Je helpt ze op het gebied van wonen, huishouden en welzijn en je verleent zorg. Dat doe je met passie en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in de revalidatie, de ouderenzorg of de thuiszorg.

Daarnaast werk je vaak samen met mantelzorgers. Dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een partner, of een familielid. Je werkt vooral met individuele zorgvragers in hun eigen, directe omgeving. Je richt je soms ook op groepen mensen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving voor dementerende ouderen. 

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  In de combi-opleiding leer je niet alleen de medische handelingen, maar leer je ook helpen bij de dagbesteding of het aankleden. Dat geeft echt veel voldoening!
  Job van der Werff
  Combi-opleiding Verzorgende-IG/ Maatschappelijke Zorg niveau 3
 • scalda drop
  Ik volg deze opleiding met heel veel plezier. Echt de juiste keuze voor mij! De waardering en liefde die je van de mensen krijgt, soms alleen al door een glimlach, voelt zo goed! Ik kom na een werkdag echt gelukkig thuis.
  Dominique Niemantsverdriet
  Verzorgende IG

Vanaf je eerste studiedag werk je en leer je als ‘professional in opleiding’ op één van de locaties van de deelnemende zorgorganisaties: Allévo, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg en/ of ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen.

Je loopt mee met je collega’s in de praktijk en ondersteunt ze in het wonen, het huishouden en de persoonlijke verzorging van de zorgvrager (de oudere). Je verdiept je in de voorkomende ziektebeelden en de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) bij zorgvragers in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Je leert zorgplannen op te stellen en uit te voeren en je leert advies en voorlichting te geven. Daar waar nodig bied je zelf de verzorging en soms verricht je (eenvoudige) verpleegtechnische handelingen. Je stimuleert de zorgvrager om deel te nemen aan dagbesteding of andere activiteiten en je biedt ondersteuning hierbij. Je houdt in je werk rekening met de mogelijkheden, wensen en gewoonten, met normen en waarden en achtergrond van de zorgvrager. 

Docenten van Scalda zijn op de zorglocatie aanwezig om ter plekke lessen te verzorgen die aansluiten bij jouw werkzaamheden en ervaringen. Daarnaast hebben ook de zorgmedewerkers een stevige rol in het onderwijs en begeleiden zij jou op de werkvloer. Wat je hier leert, kun je meteen toepassen. Daarnaast werk je nauw samen met je medestudenten in kleine teams van 4 tot 5 studenten, zodat je ook van elkaar kunt leren.

Met jouw eigen begeleiders bespreek je de voortgang van je studie en houd je bij welke kennis en vaardigheden je nog moet ontwikkelen  om aan de eisen van je mbo-diploma te voldoen. Samen stel je, op maat, je eigen leerroute samen.

Je krijgt per week 16 uur les in de praktijk onder begeleiding van de docenten. Dit gebeurt met workshops, instructies, een-op-een begeleiding of lessen in virtuele klaslokalen. Daarnaast loop je 16 uur per week stage in diezelfde praktijk onder begeleiding van jouw praktijkbegeleider. Als je dat wilt, kun je de schoolvakanties gebruiken om te werken in de praktijk. Je hebt dus gelijk een mooi vakantiebaantje te pakken. Omdat je zoveel in de praktijk werkzaam bent, word je beloond met een mooie stagevergoeding.

Je volgt tijdens de opleiding het ritme van de instelling waar je leert en werkt. Dat betekent dat je verschillende diensten draait, zowel in de ochtend, middag en avond als in het weekend. 

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4.
 • een mbo-diploma niveau 2.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na je opleiding ben je direct inzetbaar. De deelnemende instellingen staan om je te springen! Als je de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg succesvol hebt afgerond, word je daarom gelijk een passende baan aangeboden. Na enige jaren werkervaring kun je je specialiseren voor de functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) of Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP).

Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar een vervolgopleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Mbo-Verpleegkunde of Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 4. 

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg
Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.