Respect the Mountains

Doel

CIOS Goes werkt samen met de non-profit organisatie Respect the Mountains. Respect the Mountains maakt bergsporters bewust van de kwetsbaarheid van de berggebieden en van de simpele manieren om de impact van de bergsporter en -toerist zo klein mogelijk te houden. Dat kan op een leuke, sympathieke manier zonder het plezier in de bergen te verliezen. ‘We want to keep (y)our playground clean!’

Projectbeschrijving

Tijdens hun introductiekamp hebben tweedejaars cursisten van het CIOS Goes de Belgische Ardennen schoongeveegd. Onder het thema ‘We want to Keep (y)our playground clean!’ liepen de cursisten bepakt met rugzak, tent, eten voor vijf dagen en een vuilniszak door het Ardense landschap. Zo verzamelde 14 tweedejaars klassen vijfenzestig vuilniszakken met zwerfafval. Het doel van deze actie is om bewustwording te kweken bij de toekomstige sportinstructeurs. Als sportinstructeur ben je vaak te gast in een recreatiegebied. Samen met je deelnemers moet je ervoor zorgen dat je een zo klein mogelijke impact hebt op de omgeving.

Het opruimen van zwerfafval is een mooi middel om deze bewustwording te kweken. In de avonden bij het kampvuur opent het gesprek over hoe je als recreërende groep een zo klein mogelijke impact kan hebben op je omgeving. Maak je gebruik van openbaar vervoer? Werk je samen met duurzame partners? Hoe ga je om met de lokale bewoners? Wat betekent voor jou ‘leave no trace’? Hoe spreek je mede sporters hierop aan?

Aanvullende informatie

Wat doen wij met respect the mountains met de buitensportopleiding?

  • tijdens opleidingsweken en kampen extra aandacht voor vuil, ook van derden
  • respectvol omgaan met derden
  • duidelijk beleid m.b.t. “leave no trace”
  • meer digitaal, minder kopieerwerk (vandaar onze website)

Contact: Hr. Ferenc Weisz, [email protected]

 

Relatie met Sustainable Development Goals: