HCA Groene Waterstof

De energietransitie is een grote uitdaging, maar biedt ook veel kansen, bijvoorbeeld op het gebied van waterstof als schone brandstof en grondstof. Om de waterstoftransitie succesvol te maken, zijn aanzienlijke investeringen en goed opgeleide mensen nodig. Scalda en HZ University of Applied Sciences bundelen hiervoor hun krachten. Binnen het Just Transition Fund-project HCA Groene Waterstof zullen zij de professionals van de toekomst opleiden.

Aanleiding

De komende jaren staat er in Zeeland veel te gebeuren op het gebied van waterstof. De provincie, met haar grote industriële sector, heeft een aanzienlijke klimaatopgave. De energietransitie biedt echter ook veel kansen, bijvoorbeeld op het gebied van waterstof als schone brandstof en grondstof. Om de waterstoftransitie tot een succes te maken, zijn aanzienlijke investeringen en goed opgeleide professionals noodzakelijk.

Hierin ligt een belangrijke taak voor Scalda en HZ University of Applied Sciences. Binnen het Just Transition Fund-project HCA Groene Waterstof bundelen zij hun krachten om de professionals van de toekomst op te leiden. Dit project is officieel gestart in januari 2024.

In het North Sea Port-gebied gebruiken grote industriële bedrijven zoals DOW, Yara en Zeeland Refinery al jaren waterstof uit aardgas. Veel van deze grijze waterstof moet de komende jaren worden omgezet naar groene waterstof om de doelstelling te halen om in 2050 minder CO2 te produceren.

Nieuwe onderwijsmodules

In het project HCA Groene Waterstof krijgen acht technische mbo- en acht technische hbo-opleidingen nieuwe onderwijsmodules over groene waterstof. Daarnaast worden deeltijdmodules ontwikkeld voor professionals die zich willen omscholen, en docenten kunnen deelnemen aan een professionaliseringsprogramma.

Om studenten en professionals optimaal op te leiden, wordt er een praktijkruimte voor waterstof ingericht bij HZ in Vlissingen. Hier krijgen studenten van HZ en Scalda praktijkonderwijs over waterstof. Ze zullen onder andere werken aan de bouw van een waterstofboot. Verder hebben ze toegang tot een fuel cell demoset (die laat zien hoe je waterstof via een brandstofcel kunt omzetten in elektriciteit), sets voor waterstofpracticums, een duurzame simulatiewoning op schaal, brandstofcellen en verschillende typen elektrolysers. Het project HCA Groene Waterstof is tot stand gekomen in samenwerking met bedrijven en organisaties zoals de provincie, Energy Port Zeeland, Smart Delta Resources, DOW Chemical, Orsted, Air Liquide en VoltH2, en loopt tot en met 31 december 2026.

Energy Campus Zeeland logo's Europese Unie en Fonds voor rechtvaardige transitie

Data:

Start: 1 januari 2024
Eindigt: 31 december 2026

Contact:

Voor meer informatie over dit project neem je contact op met Antoine Derksen: [email protected].

Omhoog