HCA Warmtetransitie

De Zeeuwse energie- en klimaattransitie vraagt om voldoende en goed opgeleide vakmensen. Naast de vergroening van het elektriciteitssysteem en de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur, is er ook een transitie nodig in het duurzaam toepassen van warmte: de warmtetransitie. In samenwerking met HZ University of Applied Sciences heeft Scalda een netwerkverkenning uitgevoerd bij bedrijven en overheden om de opleidingsbehoefte te identificeren.

De warmtetransitie vereist kennis over duurzame technieken zoals restwarmte, duurzame stoom, aquathermie, zonthermie, warmtepomptechniek, koudesystemen en warmteopslag. Het onderwijs moet zich niet alleen richten op de theoretische kennis, maar ook op de praktische toepassing van deze technieken, zowel in de industrie als in de gebouwde omgeving. Dit kan gerealiseerd worden door een impuls in het onderwijsprogramma over de warmtetransitie, inclusief de ontwikkeling van onderwijsopstellingen. Dit is aanvullend op de bestaande faciliteiten in de proeffabriek Scalda Terneuzen, het Technum, de HZ-faciliteiten in Vlissingen en het JRCZ in Middelburg. Het doel is om bij te dragen aan een flexibele en weerbare beroepsbevolking en het aantrekken van talent voor de chemie en bredere technische sector.

Onderwijsprogramma

Het te ontwikkelen onderwijsprogramma voor duurzame warmte in het mbo en hbo staat centraal in dit project. Het doel is om jaarlijks meer dan 200 studenten op te leiden in de warmtetransitie door middel van onderwijsmodules en deelmodules die worden opgenomen in het curriculum. Het programma wordt afgestemd met het projectnetwerk uit het bedrijfsleven, via netwerkoverleg, inbreng van praktijkvraagstukken en gastlessen. Hierdoor worden praktijkvragen uit het bedrijfsleven vertaald naar de leeromgeving voor studenten en lectoraten.

Het Just Transition Fund-project HCA warmtetransitie richt zich op het realiseren van een uitgebreid onderwijsprogramma dat bijdraagt aan een wendbare en weerbare beroepsbevolking in Zeeland. Het programma ondersteunt de opleiding en omscholing van mbo- en hbo-professionals voor de warmtetransitie, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de industrie in de regio. Hierdoor wordt de Zeeuwse warmtetransitie optimaal ondersteund met onderwijs, onderzoek en kennisinfrastructuur.

Het onderwijs wordt ondersteund door nieuwe, modulaire en mobiele onderwijsopstellingen. Deze opstellingen maken de verschillende uitdagingen van de warmtetransitie, zoals die leven bij het Zeeuwse bedrijfsleven, tastbaar voor de studenten. Ze zullen worden gebruikt op HZ Vlissingen en Scalda Terneuzen, en kunnen ook worden ingezet op open dagen om de Zeeuwse jeugd te enthousiasmeren voor een opleiding in de techniek. Voorbeelden van opstellingen zijn toepassingen van aquathermie of kleinschalige geothermie in Zeeland, het gebruik van restwarmte in Zeeuws-Vlaanderen en de haven van Vlissingen, of het verduurzamen van de warmtevraag in de industrie met een elektrische stoomgenerator.

Energy Campus Zeeland logo's Europese Unie en Fonds voor rechtvaardige transitie
Project HCA Warmtetransitie - Logo's project partners

Data:

Start: 1 januari 2024
Eindigt: 31 december 2026

Contact:

Voor meer informatie over dit project neem je contact op met Antoine Derksen: [email protected].

Omhoog