Van havo naar mbo

Van havo naar mbo

Zit je nu op de havo en denk je na over je volgende stap? Ben je praktisch ingesteld? Denk dan eens aan het mbo. Het mbo biedt maatwerk voor havisten, zowel met als zonder diploma.

Overgangsbewijs of diploma? / Praktijkgericht leren

Heb je een overgangsbewijs naar havo 4 of havo 5? Of heb je jouw havodiploma? Je kunt dan op het mbo een opleiding volgen. Het grote voordeel: je krijgt veel praktijklessen en je loopt stage. En daarmee heb je een mooie basis én een flinke voorsprong voor een eventuele volgende stap: het hbo. Je kunt kiezen tussen een BOL, BBL of Praktijkroute opleiding in diverse vakgebieden.

Bij een BBL of Praktijkroute opleiding volg je zelfs het grootste deel van jouw opleiding in de praktijk. Hierdoor weet je meteen of de door jouw gekozen richting bij je past. Na het mbo kun je gaan werken of doorstromen naar het hbo.

Voordelen mbo-opleiding

De overstap van havo naar mbo heeft de volgende voordelen:

  • Je doet veel praktijkervaring op in jouw vakgebied.
  • Je kunt een mbo-opleiding vaak verkort volgen. Dus sneller een mbo-diploma halen en goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.
  • Vanaf 18 jaar heb je recht op studiefinanciering. Op een niveau 3 of niveau 4 opleiding is er sprake van een prestatiebeurs. Wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt, hoef je de beurs niet terug te betalen!
  • Als je voltijd studeert op het mbo krijg je een gratis ov reisproduct.  Ook als je nog geen 18 jaar bent. 
  • Als je verder studeert, vergroot je de kans op succes op het hbo. Met de mbo-hbo route op je cv laat je zien dat je ambitie hebt en van aanpakken weet. Een groot voordeel als je opzoek gaat naar een stageplek of een baan. Bovendien heb je in het hbo een echte voorsprong op je medestudenten en je staat gemotiveerd aan de start van je hbo-studie.

Tips van onze studenten

Zit je op de havo en wil je de overstap maken naar het mbo? Een aantal van onze studenten die je voor zijn gegaan hebben tips voor je! 

Bekijk de tips

Twijfel je of het mbo iets voor jou is?

Zit je nu op de havo of heb je jouw havo-diploma en twijfel je of de overstap naar het mbo iets voor jou is? Bezoek dan een van onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of het bij jou past. Op een open dag kun je de sfeer proeven op de locaties en kennis maken met onze diverse opleidingsrichtingen. Tijdens een inloopdag maak je kennis met een specifieke richting en krijg je een rondleiding door het gebouw. Weet je al welke opleiding je wil doen? Loop dan een dagje mee tijdens een meeloopdag.

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten

Omhoog