Praktijkroute Ouderenzorg

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Wil je graag aan de slag binnen de ouderenzorg, maar zit je liever niet in de schoolbanken? Dan is de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO) iets voor jou. Je kunt deze op zowel niveau 3 als niveau 4 volgen. Op niveau 3 word je in de praktijk opgeleid tot Medewerker Maatschappelijke Zorg en Verzorgende-IG, gespecialiseerd in het werken met ouderen. Je helpt ouderen door zorg te verlenen op het gebied van wonen, huishouden en welzijn. Dat doe je met gevoel en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in de revalidatie, de ouderenzorg of de thuiszorg. Daarnaast werk je vaak samen met mantelzorgers en andere disciplines. Je werkt vooral met individuele zorgvragers in hun eigen, directe omgeving.

Op niveau 4 word je in de praktijk opgeleid tor Mbo-Verpleegkundige, gespecialiseerd in het werken met ouderen. Je helpt ouderen (en hun familie) door zorg te verlenen met verpleegkundige handelingen zoals injecteren, het toedienen van zuurstof of het geven van sondevoeding. Dat doe je met gevoel en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in de revalidatie, de ouderenzorg of de thuiszorg. Daarnaast werk je vaak samen met mantelzorgers en andere disciplines.

De ZPO wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VWS.

Logo Ministerie van Volkgezondheid Welzijn en Sport
  • In de praktijk leer je gewoon super veel en leer je veel gemakkelijker. Je ziet dat wat je moet leren meteen in de praktijk, in plaats van een plaatje in een boek.
    Lisanne de Hulster
    Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Waarom kiezen voor de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg?

  • Je leert in de praktijk
  • Je leert in jouw tempo
  • Je bepaalt samen met ons hoe jouw opleiding eruit komt te zien
  • Je kunt twee diploma’s op niveau 3 en/of niveau 4 halen
  • Je wordt de professional van de toekomst!

Past de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg bij jou?

Vanaf je eerste studiedag werk je mee met je collega’s in de praktijk en ondersteun je hen in het wonen, het huishouden en de persoonlijke verzorging van ouderen. Je krijgt op locatie les in de vorm van workshops. Deze workshops kunnen zowel door professionals uit de praktijk als door docenten van Scalda worden gegeven.

Je wordt door je docenten gecoacht en begeleid tijdens jouw leerproces. Op de werkvloer word je begeleid door collega’s en de praktijkopleider. Daarnaast werk je nauw samen met je medestudenten, zodat je ook van elkaar kunt leren. Met jouw eigen begeleiders vanuit Scalda en de zorglocatie bespreek je de voortgang van je studie en houd je bij welke kennis en vaardigheden je nog moet ontwikkelen om aan de eisen van het mbo-diploma te voldoen. Samen stel je, op maat, je eigen leerroute samen.

De zorginstellingen waar je de praktijkroute kunt volgen:

Na de praktijkroute

Als je de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg succesvol hebt afgerond, word je gelijk een passende baan aangeboden. De deelnemende instellingen staan om je te springen!

Heb je op niveau drie enige jaren werkervaring, dan kun je je specialiseren voor de functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) of Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP). Je kunt ervoor kiezen om door te stromen naar een vervolgopleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Zorgprofessional.

Met je diploma niveau 4 heb je genoeg mogelijkheden tot bijscholing. De verpleegkunde kent veel specialisaties. Als afgestudeerd verpleegkundige word je geregistreerd in het BIG-register, omdat verpleegkunde een beschermende beroepstitel is. Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

Meer informatie

Heb je een vraag? Mail dan naar [email protected].

Omhoog