Openbaar vervoer

Reisproduct voor mbo’ers onder de 18

Vanaf 1 januari 2017 kunnen ook mbo’ers jonger dan 18 een studentenreisproduct krijgen. Hiermee reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer. Je bepaalt zelf of je het reisproduct wilt aanvragen. Meer informatie kun je vinden op:

DUO.nl

Maak je geen gebruik van het studentenreisproduct?

Wil je geen gebruik maken van het studentenreisproduct dan kun je een busabonnement met korting aanvragen via de stichting Scholierenvervoer Zeeland. Je moet dan aan de volgende eisen voldoen:

 • je bent per 01-08 nog geen 18 jaar
 • je volgt een BOL opleiding*
 • je leslocatie is in Zeeland

* Voor VAVO studenten jonger dan 18 jaar per 01-08 bestaat ook de mogelijkheid om een busabonnement met korting aan te vragen via de Stichting Scholierenvervoer Zeeland. 

Busabonnement 

Stichting Scholierenvervoer Zeeland levert als dienstverlening naar studenten van de participerende scholen, waaronder Scalda, de mogelijkheid om voordeliger gebruik te maken van busabonnementen en heeft tot doel de kwaliteit van het openbaar vervoer te bewaken en waar mogelijk te verbeteren. Deze Stichting sluit contracten af met vervoerders aangaande goedkopere busabonnementen en inventariseert jaarlijks ervaringen van de reizigers via een enquête. De uitkomst wordt gecommuniceerd naar de diverse gemeenten in Zeeland. 

Scalda verstrekt, namens de Stichting Scholierenvervoer Zeeland, aan studenten informatie over deze abonnementen. Scalda int, als tussenpersoon, de abonnementsgelden die daarna worden afgedragen aan de Stichting Scholierenvervoer Zeeland. De rol van Scalda in deze constructie is het informeren van studenten en ouders over de mogelijkheden van het busabonnement en het innen van de abonnementsbijdrage voor de Stichting. 

Scalda accepteert geen aansprakelijkheid t.a.v. de abonnementen en de dienstverlening van de betrokken vervoerder. Dat is geregeld in het contract tussen de Stichting en de vervoerder. Voor informatie over de voorwaarden verwijzen we je naar de website van de Stichting Scholierenvervoer Zeeland. 

De Stichting Scholierenvervoer Zeeland spreekt met Connexxion een contractperiode af waarbinnen de geldigheidsduur van je busabonnement moet vallen. Deze contractperiode wordt afgestemd op de schoolperiode 2019-2020. Je kunt dus alleen een abonnement voor deze contractperiode aanvragen. Word je in de loop van het schooljaar 18 jaar en heb je recht op een OV-studentenkaart, dan kun je restitutie aanvragen. Neem in dit geval contact op met de vervoerscoördinator Scalda. Meer informatie over de OV-studentenkaart vind je op www.ocwduo.nl 

Wat jouw busabonnement via school gaat kosten is afhankelijk van het aantal zones dat je reist. Via www.9292ov.nl of telefoonnummer 0900-9292, kun je navragen hoeveel zones/sterren jouw traject precies is. Scalda brengt daarnaast € 8 administratiekosten in rekening voor het afsluiten van een abonnement. 

Aanvragen busabonnement 

Voordat je een busabonnement kunt aanvragen dien je in het bezit te zijn van een persoonlijke OV-chipkaart. Deze kun je aanvragen via www.ov-chipkaart.nl/aanvragen. Nadat je de kaart hebt ontvangen kun je een abonnement aanvragen via de website van de Stichting Scholierenvervoer Zeeland www.scholierenvervoerzeeland.nl. 

Heb je belangstelling voor de busabonnementenregeling?  

Via [email protected] kun je informatie aanvragen. Vermeld je naam, adres en geboortedatum in het bericht. Busabonnementen kunnen alleen worden aangevraagd indien je bent geboren na 01-08-1999. 

Fast Ferry 

Voor het aanvragen van een b-tag is een schoolverklaring nodig. Aanvragen doe je via [email protected]

Om in aanmerking te komen voor een schoolverklaring dient de student te voldoen aan onderstaande eisen:

 • Volgt een BOL opleiding 
 • Is woonachtig in Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren of Oosterschelderegio

De verklaring wordt per schooljaar uitgegeven en de student is zelf verantwoordelijk voor een nieuwe verklaring bij een volgend schooljaar. Een verklaring wordt uitgegeven na controle in het studentenadministratiesysteem. Indien niet aan bovenstaande eisen wordt voldaan, heeft de student géén recht op de verklaring.

Reserveren Westerschelde Ferry

De website van de Westerschelde Ferry is uitgebreid met een reserveringssysteem. Hiermee is het mogelijk om vooraf een gewenste overtocht(en) te reserveren. Met een reservering kunnen ze je een gegarandeerde overtocht aanbieden en de drukte spreiden aan boord.

Hoe reserveer je vooraf een overtocht? 

 • Reserveren gaat via de webshop van de Westerschelde Ferry voor B-taghouders met je b-tag nummer.
 • Reserveren kan voor 2 overtochten per dag.
 • Na het maken van een reservering staat deze geregistreerd op je b-tag en ontvangt u een bevestigingsmail met hierin een link naar je bestelling om eventueel een reservering te wijzigen.
 • Bij uitval van een afvaart ontvang je een mail waarop u een ander tijdstip kunt reserveren.
 • Om het inschepen goed te laten verlopen vragen we je uiterlijk 10 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Mocht je met de bus of trein komen dan houden we hier rekening mee.

B-tag Abonnementhouders (incl. student en scholier)

 • Reserveren is gratis
 • Reserveren kan 4 weken vooruit en tot twee uur voordat de boot vertrekt

B-tag Losse overtochten 

 • Reserveren kost € 0,50 euro per afvaart 
 • Reserveren kan 2 weken vooruit en tot twee uur voordat de boot vertrekt.

E-tickets 

 • Reserverenkost € 0,50 per afvaart per persoon
 • Reserveren kan 1 week vooruit en tot twee uur voordat de boot vertrekt.

Voor vragen kun je contact opnemen met de klantenservice. Zij staan op werkdagen klaar van 08.00 – 17.00 uur via 085 040 1800 of via [email protected].

Extra reiskosten 

Is reizen van en naar school met het openbaar vervoer geen optie? Dan kun je een vergoeding aanvragen. Op individuele basis bepaalt DUO of je in aanmerking komt voor deze regeling. Meer informatie vind je duo.nl

Links