Scalda foto opleiding Inburgering Staatsexamen I en II

Nederlands als tweede taal (NT2)

  • Overig

NT2: van niveau A1 tot en met A2

Heb je in je eigen land scholing gehad en beheers je het Latijnse alfabet? Dan kun je deelnemen aan het NT2 traject. Scalda biedt zowel kort- als langlopende trajecten aan op meerdere locaties. In de lessen worden de vier vaardigheden lezen, schrijven, begrijpen en spreken getraind aan de hand van thema’s die dicht bij de belevingswereld van de student staan. Denk hierbij aan kennismaken, familie, media, openbaar vervoer, Nederlandse cultuur en gewoonten, weer, wonen en werken, hobby’s en vrije tijd.

Toevoegen aan je favorieten
  • scalda drop
    Wij zorgen er met krachtig en betrokken onderwijs voor dat je vaardigheden kunt ontwikkelen om jezelf staande te houden of beter in te kunnen zetten in de maatschappij.

Staatsexamen I en II

Als tijdens de intake blijkt dat je niveau A2 hebt dan kan er geadviseerd worden om deel te nemen aan het Staatsexamen I of II. Bij aanvang verfijnt de docent door middel van opdrachten en gesprekken met de deelnemer de leerwensen en leerbehoeften. Hierna wordt het leerplan opgesteld. Zo zal de ene deelnemer meer tijd moeten besteden aan lezen, terwijl een ander zich meer zal moeten richten op het verbeteren van het schrijven. Ook krijg je, als je hieraan toe bent, een examentraining.  De examenonderdelen zijn: spreken, luisteren, schrijven en lezen op het niveau staatsexamen I en II.

Het diploma Staatsexamen kan gebruikt worden voor inburgering, het aanvragen van naturalisatie of een permanente verblijfsvergunning. Hier geldt dat degenen die na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig zijn geworden, examen doen in de vakken: ‘Kennis van de Nederlandse Maatschappij’ en ‘Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’.

Zelfmelders

Is Nederlands niet je moedertaal? Wil je graag Nederlands leren en kom je niet in aanmerking voor een lening van DUO voor een inburgeringstraject? Dan hebben wij wellicht de juiste cursus voor jou. Met de basiscursus NT2 leer je de beginselen van de Nederlandse taal. In onze cursussen werk je aan vier vaardigheden:

  • Je kunt de taal beter leren spreken.
  • Je kunt de taal beter leren begrijpen.
  • Je kunt de taal beter leren lezen.
  • Je kunt de taal beter leren schrijven.

​In de cursus ben je welkom als je nog helemaal geen Nederlands spreekt of verstaat, maar ook als je al iets van de taal begrijpt. We leiden op van niveau 0 tot niveau A2. Dit is ook het niveau dat iemand die in een inburgeringscursus zit moet halen. Alleen bij voldoende deelname (minimaal 10 studenten)starten we 2x per jaar met deze cursus. Ook kan deze cursus op diverse locaties gegeven worden. De cursus start met een test, de intake. Bij de test kijken we wat je al kunt en wat je nog moet leren.

Eén week na de intake beginnen de lessen. Tweemaal per jaar wordt je voortgang getoetst. Heb je de schriftelijke toetsen op A2 niveau gehaald, dan volgt nog een mondeling examen. Haal je voor alle onderdelen het A2 niveau, dan ben je geslaagd en stopt deze cursus. Heb je al een certificaat op NT2 niveau A2? Dan kun je contact opnemen om eventueel een cursus staatsexamen I te doen.

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over één van onze trajecten. Neem contact op 
met onze procescoördinatoren of mail naar: [email protected]

Nienke Bos, regio Oosterschelde  en Dirksland via 06 – 23 09 09 20

Birgitta Santbergen, regio Zeeuws-Vlaanderen, via 06 15 95 24 20

Wilma Selen, regio Walcheren via 06 – 11 75 02 59

Aangezien wij graag een traject op maat aanbieden worden de daarbij behorende kosten tijdens de intake besproken. Voor informatie kun je contact opnemen met onze procescoördinatoren of mail naar: [email protected]

Nienke Bos, regio Oosterschelde  en Dirksland via 06 – 23 09 09 20

Birgitta Santbergen, regio Zeeuws-Vlaanderen, via 06 15 95 24 20

Wilma Selen, regio Walcheren via 06 – 11 75 02 59

Gedurende het hele traject houden we samen met jou jouw toekomstwensen in de gaten zodat er na het NT2 traject een bij jouw passend traject komt.

Voorstraat 15 Dirksland

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.