Ervaringsdeskundige

Niveau 4

In het kort

Als ervaringsdeskundige zet jij jouw eigen hulpverleningstraject in bij het herstel van je cliënten. Natuurlijk heb jij jouw hulpverleningstraject voor jezelf afgesloten en een plekje kunnen geven.

Jouw cliënten hebben er enorm veel baat bij, dat zij worden begeleid en geholpen door persoonlijk begeleiders die hetzelfde hebben meegemaakt.

Deze vorm van ondersteuning is gebaseerd op herkenning, erkenning en begrip van ‘binnenuit’. Je ondersteunt herstelprocessen van cliënten en cliëntsystemen en je bent samen met je collega´s verantwoordelijk voor de complete ondersteuning van je cliënten. Daarnaast draag je bij aan de inrichting van herstelondersteunende zorg.

De opleiding Ervaringsdeskundige / Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen is samengesteld in samenwerking met Emergis

In het eerste leerjaar oriënteer je je op de verschillende doelgroepen en werkzaamheden. Om dit beroep goed te kunnen uitvoeren, leer je met verschillende mensen om te gaan. Ook met mensen die in een moeilijke levensfase zitten. Je moet dus stevig in je schoenen staan. Daarnaast leer je over de verschillende ziektebeelden, verpleegtechnische handelingen en krijg je Nederlands voor het goed schrijven van de rapportages en ontwikkel je inzicht in de levensbehoeften van diverse doelgroepen. Je krijgt vakken als ontwikkelingspsychologie, psychiatrie, basiszorg en verpleegtechnische handelingen (met een certificaat EHBO/reanimatie). 

Persoonlijke ontwikkeling
We leren je om stressbestendig te zijn, soms kom je onvoorziene omstandigheden tegen waarin je snel en goed moet handelen. Jouw persoonlijk ontwikkeling vinden we daarom erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding en Burgerschap kijken we hoe wij jou daar verder mee kunnen helpen. Op de vakken Nederlands, Engels en rekenen word je apart geëxamineerd.

Beroepspraktijkvorming
Voor deze opleiding heb je een werk(ervarings-)plaats nodig die jouw gelegenheid biedt om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Hiervoor heb je overleg gehad met de instelling waar je werkt. 

De opleiding Ervaringsdeskundige/ Persoonlijk begeleider Specifieke doelgroepen niveau 4 is een BBL-opleiding. Je wordt opgeleid in de Beroepsbegeleidende Leerweg. Je werkt minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf en volgt 1 dag per week onderwijs bij Scalda.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding dien je één of meer keuzedelen te volgen. Je volgt in ieder geval het keuzedeel ‘ervaringsdeskundigheid’. Daarnaast worden binnen deze opleiding op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden: 

 • Wijkgericht werken 
 • Expressief talent 
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking 
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) 
 • Ernstig-meervoudige beperkingen 
 • Mensen met licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag 
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel 

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;  
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3 en;
 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Intake

Wanneer je bent aangemeld voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. We staan dan stil bij je toelaatbaarheid tot de opleiding, je leercapaciteiten, persoonlijkheid en geschiktheid voor het beroep. Je hebt dan ook de mogelijkheid om nog extra aanvullende vragen over de opleiding of het beroep te stellen. ​ 

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl. Zoek je een BBL-plaats, neem dan eens een kijkje op zz.nl. Daar vind je actuele vacatures van Zeeuwse zorgaanbieders. 

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Assertiviteit
 • Contactuele vaardigheden
 • Creativiteit
 • Inlevingsvermogen
 • Samenwerken

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Direct aan de slag!
Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag als ervaringsdeskundige/persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Dit doe je bij instellingen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of verslavingszorg. Ook in de psychiatrie of in de opvang van dak- en thuislozen zorg kun je prima terecht met jouw diploma. 

Doorstromen naar het hbo.
Met je diploma niveau 4 kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.Ontdek de branche: Maatschappelijke zorg

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Maatschappelijke zorgOntdek het Volwassenenonderwijs

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast het Volwassenenonderwijs.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog