Aankomend Medewerker Maritiem (Veva)

Niveau 2

In het kort

Het leven als matroos bij de Koninklijke Marine zorgt vaak voor spannende momenten. Je bent sportief, want je moet fysiek sterk zijn, maar ook mentaal. Soms ben je wat langer van huis met dit beroep. Tijdens je werkzaamheden krijg je veel te maken met Engelse termen, het is dus belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Ook beschik je over een goede dosis zelfvertrouwen en kun je snel beslissingen nemen in risicovolle situaties.

Een medewerker maritiem werkt als matroos bij de operationele dienst (OD) bij de Koninklijke Marine. Binnen deze dienst aan boord van een Marineschip kun je werken bij drie vakdiensten: Operationele Dienst Operaties (ODOPS), Operationele Dienst Nautische Dienst (ODND) en de Operationele Dienst Verbindingsdienst (ODVB). Je verblijft met meerdere teamleden op een varende eenheid en staat altijd paraat voor een opdracht.


Aankomend medewerker maritiem


Tijdens de opleiding maak je kennis met de Koninklijke Marine. Je ontwikkelt competenties om te kunnen werken in zowel de burgermaatschappij als bij de Koninklijke Marine. Je hebt gegarandeerd een stageplaats inclusief vergoeding. Iedere maand loop je één week stage bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Een varende stage is ook mogelijk. Je verblijft daar de hele week.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Er zijn 10 beschikbare plekken voor deze opleiding, dus zorg ervoor dat je je op tijd aanmeldt. Als je tot de eerste 10 aanmeldingen behoort, ontvang je een uitnodiging voor één van de verplichte voorlichtingsavonden. Wacht dus niet te lang met je aanmelding. Meer informatie over opleidingen met beperkt aantal plaatsen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of; 
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Extra stage- en toelatingseisen

  • Je dient in bezit te zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
  • Je hebt een positief advies van het Sportmedisch Adviescentrum (SMA). 

Medische keuring en aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vindt pas plaats na bericht van plaatsing. Studenten krijgen uiterlijk binnen 3 weken bericht over de uitslag.

Aanmeldprocedure:
Meld je aan voor een Veva-opleiding. Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een verplichte voorlichtingsavond (indien mogelijk samen met je ouder(s)/verzorger(s)), verzorgd door Scalda in samenwerking met Defensie. Het bijwonen van de voorlichtingsavond is verplicht om uitgenodigd te worden voor de kennismakingsactiviteit (intake-dag). Na een positief advies krijg je vanuit Scalda meer informatie over het aanvragen van het VOG en SMA. 

Kennismakingsactiviteit (intake-dag)
Na de verplichte voorlichtingsavond wordt je uitgenodigd voor de kennismakingsactiviteit. Tijdens de kennismakingsactiviteit doorloop je de Defensie-conditieproef en neem je deel aan een intakegesprek, waar je ook een korte presentatie geeft.

  • Fysiek: Tijdens diverse fysieke activiteiten toon je vaardigheid in verschillende basisbewegingen, ben je in staat instructies om te zetten in beweging en toon je leerbaarheid. Bovendien heb je tijdens terreinwerk aandacht voor samenwerking met je collega's.
  • Psychisch: Bij Defensie werk je onder veeleisende omstandigheden, zowel fysiek als mentaal. Je gedrag tijdens fysieke testen en opleidbaarheid worden besproken in het intakegesprek.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je bent vrijwel verzekerd van een uitdagende baan als militair binnen je gekozen vakgebied. Om bij Defensie te kunnen werken, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en moet je medisch goedgekeurd worden. Bij Defensie word je intern verder opgeleid en krijg je de kans om je verder te ontwikkelen. Kijk op werkenbijdefensie.nl voor de carrièremogelijkheden.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog