Allround medewerker productietechniek
In het kort
De Allround medewerker productietechniek werkt binnen de maakindustrie in een afgebakend deel van de productieketen binnen of op locatie. Je voert afgebakende taken uit binnen het productieproces in Constructie- of Verspanende bedrijven. Je geeft vaktechnische aanwijzingen aan minder ervaren collega's en ontvangt ook zelf instructies van jouw direct leidinggevende. De werkzaamheden van de Allround medewerker productietechniek sluiten steeds meer aan bij die van de werkzaamheden van de productietechnicus.
Let op, er zijn verschillende instroommogelijkheden, zie hieronder, deze hangen natuurlijk af waar je gaat werken en wat je daar gaat doen, bespreek dit goed met je Leerbedrijf.
- Instroom richting Allround constructiewerker/plaat
- Instroom richting Allround lasser
- Instroom richting Allround verspaning dan kan het voorkomen dat je gaat draaien, frezen of beide, dit moet in de laatste jaren met CNC gestuurde machines.
Branche: Metaal en Werktuigbouwkunde
Opleidingsduur: 2 à 3 jaar
Niveau: 3
Leerweg(en): BBL
Locatie(s): Vlissingen
Crebo: 25895
Studie in cijfers
Studie in cijfers geeft informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde. Bekijk de studie in cijfers van deze opleiding.
Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, basisconstructie/lassen voor de constructieberoepen, Basis Draaien en Frezen voor de Verspanende beroepen. Dan heb je ook nog vakken als materialenleer, toegepaste wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machines en je materiaal productie gereed te maken. Je leert hoe je metalen kunt bewerken met diverse technieken. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.
Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend Leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.
Leerjaar 2
In het tweede leerjaar draait het om je verder te verdiepen in de vakken van het eerste leerjaar en het praktisch toepassen, ook het werken met computergestuurde machines komen dit jaar aan bod. De bedrijfskunde krijgt hierbij een steeds belangrijkere rol binnen je opleiding. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.
Leerjaar 3
Het derde leerjaar draait om de echte (grote) gecompliceerde werkstukken, de werkvoorbereiding, maar ook 3D tekenen en eventueel werken met één of meerdere CAM pakketten. Tenslotte sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.
Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- Een vmbo-k diploma of;
- Een mbo-diploma niveau 2 opleiding productietechniek of vergelijkbaar en ;
- Een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend Leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. Of neem contact op met Leerbedrijf Metaalwerk, zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek; mail naar [email protected] of bel naar 0118-558889
Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.
Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding?
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je niveau 3-opleiding kun je aan het werk als Allround constructiewerker/lasser/metaalbewerker of Verspaner.
Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je nog doorstromen naar een niveau 4-opleiding. Je kunt kiezen voor iets wat aansluit bij deze opleiding, maar elke niveau 4-opleiding is een mogelijkheid.
Wat ga je leren?
Het maken van diverse kleine, grote en zeer grote complexe producten en/of constructies van verschillende materialen, afhankelijk van jouw uitstroomprofiel. Te denken valt aan het bewerken van ferro- en/of non-ferrometalen, composieten en kunststoffen. Het product kan bestaan uit enkelvoudige, samengestelde of samengebouwde onderdelen. Het gaat onder andere om uiterst precies functionerende gereedschappen en instrumenten, onderdelen van apparatuur, bruggen, frames, vliegtuigonderdelen en -componenten. Oplages verschillen per producttype of order tussen enkelstuks, kleine oplages of serieproductie.
Welke vakken krijg je?
Bij de opleiding Allround medewerker productietechniek volg je onder andere de volgende vakken:
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
- Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
- Digitale vaardigheden
- Rekenen N4
- Duurzaamheid in beroep C
- 3D tekenen
- Lastechniek gevorderden
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.
Kerntaken en werkprocessen
Vervaardigt producten en/of onderdelen:
- Bereidt de werkzaamheden voor
- Meet en controleert het product en/of onderdeel
- Rondt de werkzaamheden af en levert het (metaal)product op
- Vervaardigt en/of bewerkt het product
Voert (complexe) bewerkingen en/of modificaties uit:
- Controleert de werkopdracht en bereidt de werkzaamheden voor
- Meet, controleert en/of test producten
- Rondt werkzaamheden af
- Stelt de benodigde machines en gereedschappen in en af
- Voert (complexe) bewerkingen uit
Is dit iets voor jou?
Je bent vaktechnisch goed op de hoogte en leergierig. Je werkt zuinig met materialen en energie en hergebruikt materialen waar mogelijk. Je bent kwaliteitsbewust, werkt veilig, zorgvuldig en accuraat en volgens in het vakgebied en bedrijf geldende regels en procedures. Je kan goed samenwerken met anderen en communiceren over het vak met collega’s. Je moet hierbij goed kunnen communiceren en ben je verantwoordelijkheid voor jouw eigen werk.
Ontdek de branche:
Metaal en werktuigbouwkunde
In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en werktuigbouwkunde.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.