Allround Medewerker Productietechniek

Niveau 3

In het kort

De Allround medewerker productietechniek werkt binnen de maakindustrie in een afgebakend deel van de productieketen binnen of op locatie. Je voert afgebakende taken uit binnen het productieproces in Constructie- of Verspanende bedrijven. Je geeft vaktechnische aanwijzingen aan minder ervaren collega's en ontvangt ook zelf instructies van jouw direct leidinggevende. De werkzaamheden van de Allround medewerker productietechniek sluiten steeds meer aan bij die van de werkzaamheden van de productietechnicus.

Let op, er zijn verschillende instroommogelijkheden, zie hieronder, deze hangen natuurlijk af waar je gaat werken en wat je daar gaat doen, bespreek dit goed met je Leerbedrijf.

 • Instroom richting Allround constructiewerker/plaat
 • Instroom richting Allround lasser
 • Instroom richting Allround verspaning dan kan het voorkomen dat je gaat draaien, frezen of beide, dit moet in de laatste jaren met CNC gestuurde machines.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, basisconstructie/lassen voor de constructieberoepen, Basis Draaien en Frezen voor de Verspanende beroepen. Dan heb je ook nog vakken als materialenleer, toegepaste wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machines en je materiaal productie gereed te maken. Je leert hoe je metalen kunt bewerken met diverse technieken. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.

Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend Leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar draait het om je verder te verdiepen in de vakken van het eerste leerjaar en het praktisch toepassen, ook het werken met computergestuurde machines komen dit jaar aan bod. De bedrijfskunde krijgt hierbij een steeds belangrijkere rol binnen je opleiding. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 3
Het derde leerjaar draait om de echte (grote) gecompliceerde werkstukken, de werkvoorbereiding, maar ook 3D tekenen en eventueel werken met één of meerdere CAM pakketten. Tenslotte sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • Een vmbo-k diploma of;
 • Een mbo-diploma niveau 2 opleiding productietechniek of vergelijkbaar en ;
 • Een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend Leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. Of neem contact op met Leerbedrijf Metaalwerk, zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek; mail naar [email protected] of bel naar 0118-558889

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €654,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je niveau 3-opleiding kun je aan het werk als Allround constructiewerker/lasser/metaalbewerker of Verspaner.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je nog doorstromen naar een niveau 4-opleiding. Je kunt kiezen voor iets wat aansluit bij deze opleiding, maar elke niveau 4-opleiding is een mogelijkheid.

Wat ga je leren?

Het maken van diverse kleine, grote en zeer grote complexe producten en/of constructies van verschillende materialen, afhankelijk van jouw uitstroomprofiel. Te denken valt aan het bewerken van ferro- en/of non-ferrometalen, composieten en kunststoffen. Het product kan bestaan uit enkelvoudige, samengestelde of samengebouwde onderdelen. Het gaat onder andere om uiterst precies functionerende gereedschappen en instrumenten, onderdelen van apparatuur, bruggen, frames, vliegtuigonderdelen en -componenten. Oplages verschillen per producttype of order tussen enkelstuks, kleine oplages of serieproductie.

Welke vakken krijg je?​

Bij de opleiding Allround medewerker productietechniek volg je onder andere de volgende vakken:

 

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Digitale vaardigheden
 • Rekenen N4
 • Duurzaamheid in beroep C
 • 3D tekenen
 • Lastechniek gevorderden

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren. 

Kerntaken en werkprocessen

Vervaardigt producten en/of onderdelen:

 • Bereidt de werkzaamheden voor
 • Meet en controleert het product en/of onderdeel
 • Rondt de werkzaamheden af en levert het (metaal)product op
 • Vervaardigt en/of bewerkt het product

Voert (complexe) bewerkingen en/of modificaties uit:

 • Controleert de werkopdracht en bereidt de werkzaamheden voor
 • Meet, controleert en/of test producten
 • Rondt werkzaamheden af
 • Stelt de benodigde machines en gereedschappen in en af
 • Voert (complexe) bewerkingen uit

Is dit iets voor jou?

Je bent vaktechnisch goed op de hoogte en leergierig. Je werkt zuinig met materialen en energie en hergebruikt materialen waar mogelijk. Je bent kwaliteitsbewust, werkt veilig, zorgvuldig en accuraat en volgens in het vakgebied en bedrijf geldende regels en procedures. Je kan goed samenwerken met anderen en communiceren over het vak met collega’s. Je moet hierbij goed kunnen communiceren en ben je verantwoordelijkheid voor jouw eigen werk.

Ontdek de branche:
Metaal en werktuigbouwkunde

In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en werktuigbouwkundeRoutebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog