Allround Medewerker Productietechniek

Niveau 3

In het kort

Je bent vaktechnisch goed op de hoogte en leergierig. Je werkt zuinig met materialen en energie en hergebruikt materialen waar mogelijk. Je bent kwaliteitsbewust, werkt veilig, zorgvuldig en accuraat en volgens in het vakgebied en bedrijf geldende regels en procedures. Je kan goed samenwerken met anderen en communiceren over het vak met collega’s. Je moet hierbij goed kunnen communiceren en ben je verantwoordelijkheid voor jouw eigen werk.

De Allround medewerker productietechniek werkt binnen de maakindustrie in een afgebakend deel van de productieketen binnen of op locatie. Je voert afgebakende taken uit binnen het productieproces in Constructie- of Verspanende bedrijven. Je geeft vaktechnische aanwijzingen aan minder ervaren collega's en ontvangt ook zelf instructies van jouw direct leidinggevende. De werkzaamheden van de Allround medewerker productietechniek sluiten steeds meer aan bij die van de werkzaamheden van de productietechnicus.

Leerjaar 1 
In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, basisconstructie/lassen voor de constructieberoepen, Basis Draaien en Frezen voor de Verspanende beroepen. Dan heb je ook nog vakken als materialenleer, toegepaste wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machines en je materiaal productie gereed te maken. Je leert hoe je metalen kunt bewerken met diverse technieken. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.
Je werkt 4 dagen in een erkend Leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar draait het om je verder te verdiepen in de vakken van het eerste leerjaar en het praktisch toepassen, ook het werken met computergestuurde machines komen dit jaar aan bod. De bedrijfskunde krijgt hierbij een steeds belangrijkere rol binnen je opleiding. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 3 
Het derde leerjaar draait om de echte (grote) gecompliceerde werkstukken, de werkvoorbereiding, maar ook 3D tekenen en eventueel werken met één of meerdere CAM pakketten. Tenslotte sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Een vmbo-k diploma of;
  • Een mbo-diploma niveau 2 opleiding Productietechniek of vergelijkbaar.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een vastgesteld aantal uur actief bent. Of neem contact op met Leerbedrijf Metaalwerk, zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. 

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je kan na de opleiding aan het werk bij toeleveringsbedrijven, de offshore, metaalbedrijven, machinebouw-bedrijven, scheepswerven en transportmiddelenindustrie. Als bekwame vakman ben je bedreven in het uitvoeren van zowel eenvoudige als complexe bewerkingen en aanpassingen. Voor aanvang van de werkzaamheden controleer en bereid je de werkopdracht zorgvuldig voor. Het instellen en afstellen van de benodigde machines en gereedschappen behoren tot je routine, waarna je nauwgezet meet, controleert en/of producten test om te verzekeren dat ze aan de gestelde specificaties voldoen. Uiteindelijk rond je de werkzaamheden doeltreffend af, waarbij je streven naar kwaliteit en precisie duidelijk naar voren komt in je ambacht.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je nog doorstromen naar een niveau 4-opleiding. Je kunt kiezen voor iets wat aansluit bij deze opleiding, maar elke niveau 4-opleiding is een mogelijkheid.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog