Allround Schoonheidsspecialist

Niveau 4

In het kort

Als allround schoonheidsspecialist richt je je op het verzorgen en verbeteren van de huid van jouw klanten. Je hebt een breed pakket aan behandelingen die ook specialistisch en complex kunnen zijn. Denk hierbij aan behandelingen op het gebied van huidverbetering, huidproblemen zoals acne en bindweefselmassage. Daarnaast geef je waardevol advies voor een optimale thuisverzorging. Je hebt inzicht in diverse huidtypes, kiest geschikte producten en methoden, stelt behandelplannen op en voert deze uit met een klantgerichte benadering. Je handelt proactief bij onverwachte omstandigheden, maakt weloverwogen keuzes, en verwijst indien nodig tijdig door naar andere disciplines. Communicatieve vaardigheden met huidtherapeuten, artsen en leveranciers zijn essentieel, en je beschikt over uitgebreide kennis van hygiëne, huidproblemen, diverse huidverzorgingsproducten, en lichaamsbehandelingen.

Leerjaar 1 en 2
In het eerste en tweede leerjaar van de opleiding leer je schoonheidsbehandelingen voor te bereiden en uit te voeren. Denk aan gezichtsbehandelingen, lichaamsbehandelingen en cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Je leert klanten te ontvangen, te adviseren en het verkopen van producten. Je krijgt dus veel praktijklessen waarin je oefent op je medestudenten of op modellen. Ook doe je ervaring op tijdens je stage en aan onze ontvangstbalie en in de huidsalon. Naast praktijklessen volg je ook theoretische vakken, zoals: ondernemen, anatomie, fysiologie en pathologie.

Leerjaar 3
In het derde leerjaar en het laatste jaar van de niveau 4-opleiding leer je specialistische behandelingen uit te voeren zoals acné behandelingen, bindweefselmassage en anti-aging behandelingen. Ook is er aandacht voor huid verbeterende behandelingen zoals aromatherapie, thalassotherapie, afslankmethoden en het werken met specialistische producten en apparatuur.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Anatomie
 • Fysiologie
 • Pathologie
 • Ondernemen
 • Sociale en commerciële vaardigheden

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Imagestyling
 • Introductie tot visagie
 • Ondernemend gedrag
 • Engels

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;  
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma als allround schoonheidsspecialist kun je in loondienst werken voor onder andere gespecialiseerde bedrijven, zoals huidsalons, wellnesscentra of sauna’s. Je kunt ook je eigen bedrijf starten. Als je (in je bedrijf) personeel in dienst neemt, heb je ook leidinggevende taken. Een andere carrièremogelijkheid is dat je filiaalmanager wordt. 

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je er ook voor kiezen om door te stromen naar het hbo. Doorstroommogelijkheden zijn o.a. Huidtherapie, Fysiotherapie of Diëtetiek.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog