Opleiding bedrijfsautotechnicus

Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Niveau 2

Als basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen werk je bij een autobedrijf gericht op personenauto’s, bedrijfsauto’s of trucks. Je bent voornamelijk bezig met standaard onderhoudsbeurten. Denk hierbij aan banden, uitlaat, accu, schokdempers, remmen, olie, filters, etc. Verder voer je eenvoudige reparaties en montages uit aan het voertuig en onderhoudt en repareer je machines en installaties. 

Deze opleiding is de vervanging van de drie opleidingen autotechnicus, monteur mobiele werktuigen, bedrijfsautotechnicus. Bij de intake van deze opleiding vragen we jou waar jouw voorkeur/interesse naar uitgaat.  

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw. 

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij Scalda. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgt Scalda voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs.

Leerjaar 1: Je krijgt de basis op het gebied van reparatie en onderhoud en/of motoren, elektrotechniek en hydrauliek. Tijdens je werk breng je dat wat je leert in de praktijk. Naast de nodige vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Leerjaar 2: Dit is het afsluitend jaar van deze opleiding en draait om onderhoud en reparaties aan voertuigen en/of mobiele werktuigen. In dit jaar ga je dieper op de lesstof in en ga je pas je de theorie in de praktijk toe. Ook krijg je de nodige praktijklessen op school. 

Keuzedelen 
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Welke keuzedelen worden aangeboden wordt binnenkort bekend gemaakt.  

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). 

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

  • Een vmbo-b diploma of; 
  • Een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding) en; 
  • Een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. 

Kerncompetenties 
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn: 

  • Contactuele Vaardigheden 
  • Nauwkeurigheid 
  • Probleemoplossend vermogen 
  • Technisch inzicht 
  • Zelfstandigheid 

De kosten volgen zo spoedig mogelijk.  

Na je niveau 2-opleiding kun je aan het werk als Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding. Ontdek de branche: Motorvoertuigentechniek

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Motorvoertuigentechniek

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog