Basis Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen

Niveau 2

In het kort

Jij onderhoudt, repareert, stelt samen, doet aanpassingen aan voertuigen en voert diagnoses uit (diagnose is alleen voor de allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen) aan (onderdelen van) voertuigen en/of mobiele werktuigen in onder andere de sectoren techniek, bouw en mobiliteit. Je bent werkzaam in een werkplaats, op locatie of bij klanten (in hun bedrijf). Ook kan je werkzaam zijn in een andere omgeving, zoals bijvoorbeeld de maakindustrie, waarbij jouw technische en diagnostische kennis en vaardigheden van meerwaarde zijn. Je werkt aan personenauto’s, bedrijfsauto’s en/of mobiele werktuigen. De grootte van het bedrijf waar je werkt varieert van een kleine (auto)dealer tot een grote merkdealer of een klein of groot mechanisatiebedrijf. Bedrijfsauto’s en mobiele werktuigen hebben vaak een belangrijke functie, waardoor bij stilstand directe schade voor het bedrijf optreedt. Dat betekent niet alleen dat je met creatieve oplossingen moet komen om het voertuig/mobiele werktuig zo snel mogelijk weer operationeel te laten zijn, maar ook dat van jou flexibiliteit wordt verwacht als het gaat om inzet buiten vaste werktijden. De context waarin je werkt is bepalend voor de werkzaamheden die je uitvoert.

Leerjaar 1
Je krijgt de basis op het gebied van onderhoud en kleine reparaties aan motoren, onderstellen, elektrotechniek, afhankelijk van het werkgebied ook hydrauliek en andere mechanische componenten. Tijdens je werk breng je dat wat je leert in de praktijk. Naast de nodige vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling.

Leerjaar 2
Dit is het afsluitend jaar van deze opleiding en draait om diverse vormen van onderhoud en kleine en grote reparaties aan motoren, onderstellen, elektrotechniek, afhankelijk van het werkgebied ook hydrauliek en andere mechanische componenten. In dit jaar ga je dieper op de lesstof in en ga je pas je de theorie in de praktijk toe. Ook krijg je de nodige practicumlessen op school.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Een vmbo-b diploma of; 
  • Een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Je kan na de opleiding aan het werk bij een kleine autodealer, grote merkdealers of een klein of groot mechanisatiebedrijf. Je voert onderhoudsbeurten uit aan personenauto’s, bedrijfsauto’s en/of tractoren, waarbij je tevens reparaties uitvoert en vervangende onderdelen monteert.

  Doorstuderen
  Na de opleiding kun je doorstromen naar niveau 3-opleiding Allround Technicus Voertuigen en Mobiele Voertuigen.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog