Opleiding Bedrijfsleider dierverzorging

Bedrijfsleider dierverzorging

Niveau 4

Een bedrijfsleider dierverzorging weet ontzettend veel over de verzorging van dieren. Naast uitvoerende taken zijn er voor de bedrijfsleider dierverzorging ook organisatorische werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het bedrijf waar je werkt. Samen met je team zorg je voor het welzijn, goede voeding en de verzorging van de dieren. Is er iets met een dier aan de hand, dan zie je dat direct en onderneem je actie.

Tijdens de opleiding Dierverzorging leer je veel over verschillende dieren, denk maar aan honden, katten, reptielen, paarden, konijnen of cavia’s. Je leert hoe je ze moet verzorgen, hoe ze zich gedragen, welke voeding ze nodig hebben en waarom hygiëne zo belangrijk is. Bovendien leer je hoe je de kosten voor voer en verzorging berekent en krijg je te maken met zaken als training van dieren, medicijngebruik en voortplanting. Verder krijg je les in de omgang met klanten en bezoekers. Je licht ze voor en adviseert bij de aanschaf en verzorging van huisdieren. Een afwisselende job waarbij je veel contact met mensen hebt en, rekening houdend met de wet- en regelgeving, een gezonde afweging maakt tussen het welzijn van dieren en het bedrijfsresultaat.

Onderdelen opleiding Dierverzorging

 • Voeren en verzorgen van gezelschapsdieren
 • Onderhouden van leef- en werkomgeving 
 • Begeleiden voortplanting van gezelschapsdieren
 • Organiseren en plannen van werkzaamheden
 • Bedrijfsvoering en managen
 • Wet- en regelgeving en milieueisen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Bedrijfsleider dierverzorging kun je één of meer keuzedelen volgen.

Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Houder van honden en katten, houder van overige zoogdieren, houder van Herpeten, houder van vissen of houder van vogels 
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4 
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek geschikt voor niveau 4 
 • Ondernemerschap mbo 
 • Voorbereiden hbo 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Met deze opleiding kun je leidinggeven in een dierenbedrijf. Je beslist over de bedrijfsvoering. Dat kan zijn als beheerder van een kinderboerderij, ondernemer van asiel/pension/kennel, bedrijfsleider in een dierenspeciaalzaak of afdelingsmanager in een dierenpark of je kan doorstromen naar het hbo. 

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog