Bedrijfsleider Paardensport en -houderij

Niveau 4

In het kort

Als bedrijfsleider paardensport en -houderij kun je niet alleen goed met paarden overweg, maar heb je ook goede sociale vaardigheden om met mensen te kunnen omgaan. Dit geldt vooral als je aan de slag gaat als instructeur. Om goed les te kunnen geven aan anderen, rijd en train je zelf ook verschillende paarden.

Als bedrijfsleider paardensport en –houderij zorg je ervoor dat alles op een manege, stoeterij, dressuur- /springstal, hengstenhouderij of een fokkerijbedrijf goed verloopt. Jij bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Naast uitvoerende werkzaamheden krijg je ook te maken met administratieve handelingen en personeelszaken. Ook milieu- en veiligheidsaspecten krijgen steeds meer aandacht.

Leerjaar 1
In leerjaar 1 ga je de eerste helft van het schooljaar een dag in de week stagelopen en de tweede helft twee dagen in de week. Tijdens de praktijklessen ga je aan de slag met rijden, wedstrijdklaar maken, longeren, monsteren en vrij bewegen. Deze onderwerpen komen ook terug in de theorielessen, samen met verzorging, voeding, huisvesting en gezondheid.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 ga je ook de eerste helft van het schooljaar een dag in de week stagelopen en de tweede helft twee dagen in de week. Tijdens de praktijklessen ga je aan de slag met rijden en lesgeven, exterieur beoordelen, longeren met dubbele longe en het organiseren van een evenement. Naast deze onderwerpen komen ook hoefkunde, voortplanting, communicatie en ondernemerschap aan bod tijdens de theorielessen.

Leerjaar 3
Ook in leerjaar 3 ga je de eerste helft van het schooljaar een dag in de week stagelopen en de tweede helft twee dagen in de week. In de praktijklessen ga je aan de slag met rijden, lesgeven en EHBO Paard. Deze onderwerpen komen ook terug in de theorielessen, samen met ondernemerschap. En daarnaast word je voorbereid op je examens.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Verzorging, voeding en huisvesting
 • Wedstrijdklaar maken
 • Exterieur beoordelen
 • Evenement organiseren en communicatie
 • Ondernemerschap

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je gaan werken als bijvoorbeeld bedrijfsleider op een manege, handelsstal, hengstenhouderij of stoeterij. Of als instructeur, paardenhouder, paardenfokker, groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, medewerker in een ruitersportzaak of bij hippische evenementen.

Doorstuderen
Je kunt ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld Paardenhouderij en sport. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog