Chemisch-fysisch Analist
In het kort
Je werkt op een laboratorium. Hier zoek je uit of de kwaliteit van een productie voldoende is, je test of verbetert (nieuwe) producten. Binnen de industrie moeten er elke dag antwoorden boven tafel komen over alles wat ze maken, of wíllen gaan maken. Samen met je team lever jij die antwoorden. Over voedsel, rubber, papier, glas, beton, plastic en ga zo maar door. Van welke producten jij je analyses maakt, hangt dus helemaal af van het soort onderneming waar je gaat werken. Dat kan trouwens ook een waterschap zijn of een milieulaboratorium, waar je bijvoorbeeld met waterzuivering of met afvalwater aan de slag gaat. Ook in dit vak is het belangrijk nauwkeurig, nieuwsgierig en kritisch te zijn. Combineer je die kwaliteiten met een gezonde dosis ambitie, dan kun je het ver schoppen. Bijvoorbeeld door leiding te gaan geven of je inbreng te krijgen in een projectteam dat maar één doel voor ogen heeft: producten zo goed mogelijk maken.
Branche: Laboratoriumtechniek
Opleidingsduur: 4 jaar
Niveau: 4
Leerweg: BOL
Locatie: Vlissingen
Crebo: 23380
Leerjaar 1: In het eerste leerjaar leer je theoretische en praktische (basis)vaardigheden en krijgt les in chemie, biologie en exact. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels en burgerschap.
Leerjaar 2: In het tweede leerjaar verdiep je je in de theorie en praktische vaardigheden. Je krijgt les in chemie, biologie, exact, Nederlands en Engels. Je leert instrumentele analyse methodes. Je sluit het leerjaar af met een stage van 20 weken.
Leerjaar 3: In het derde leerjaar verdiep je je in instrumentele analyse methodes en kwaliteitszorg. Je krijgt les in chemie, biologie, exact, Nederlands en Engels. Je leert projectmatig werken en wordt voorbereid op de afsluitende stages.
Leerjaar 4: In het laatste leerjaar loop je stage bij twee verschillende bedrijven. Je wordt voorbereid tot beginnend beroepsbeoefenaar.
Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde 1 of
- een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
- een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Beperkt aantal opleidingsplaatsen: 45
Voor deze opleiding is er een totaal aantal van 45 opleidingsplaatsen beschikbaar (opleidingen Allround Laborant en Chemisch-fysisch analist samen).
Scalda streeft ernaar om iedere student die zich vóór 1 april aanmeldt, te plaatsen in de opleiding van zijn of haar eerste keuze. Bij enkele opleidingen kunnen we dit echter vooraf niet garanderen. Als blijkt dat het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal opleidingsplaatsen, dan kan niet iedereen die zich heeft aangemeld in de opleiding geplaatst worden. Voor al deze opleidingen gelden aanvullende spelregels en bepalen de datum en het tijdstip van jouw aanmelding jouw plaats op de (wacht)lijst.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:
- Handigheid
- Nauwkeurigheid
- Ordelijkheid
- Plannen en organiseren
- Samenwerken
- Werktempo
Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.
Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.
- BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten
Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning
Kom eens langs!
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Na je opleiding kun je aan de slag als chemisch-fysisch analist of kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Verdieping organische chemie 1
- Verdieping chromatografie
- Ecologie voor het laboratorium
- Technisch onderwijsassistent basis
- Voorbereiding hbo wiskunde voor de techniek
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.
- Beschrijving van de keuzedelen.
- Algemene informatie over keuzedelen.
Ontdek de branche: Laboratoriumtechniek
In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Laboratoriumtechniek.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.