Chemisch-fysisch Analist

Niveau 4

In het kort

Je werkt op een laboratorium. Hier zoek je uit of de kwaliteit van een productie voldoende is, je test of verbetert (nieuwe) producten. Binnen de industrie moeten er elke dag antwoorden boven tafel komen over alles wat ze maken, of wíllen gaan maken. Samen met je team lever jij die antwoorden. Over voedsel, rubber, papier, glas, beton, plastic en ga zo maar door. Van welke producten jij je analyses maakt, hangt dus helemaal af van het soort onderneming waar je gaat werken. Dat kan trouwens ook een waterschap zijn of een milieulaboratorium, waar je bijvoorbeeld met waterzuivering of met afvalwater aan de slag gaat. Ook in dit vak is het belangrijk nauwkeurig, nieuwsgierig en kritisch te zijn. Combineer je die kwaliteiten met een gezonde dosis ambitie, dan kun je het ver schoppen. Bijvoorbeeld door leiding te gaan geven of je inbreng te krijgen in een projectteam dat maar één doel voor ogen heeft: producten zo goed mogelijk maken.

Leerjaar 1 
In het eerste leerjaar leer je theoretische en praktische (basis)vaardigheden en krijgt les in chemie, biologie en exact. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels en burgerschap. 

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar verdiep je je in de theorie en praktische vaardigheden. Je krijgt les in chemie, biologie, exact, Nederlands en Engels. Je leert instrumentele analysemethodes. Je sluit het leerjaar af met een stage van 20 weken.

Leerjaar 3 
In het derde leerjaar verdiep je je in instrumentele analysemethodes en kwaliteitszorg. Je krijgt les in chemie, biologie, exact, Nederlands en Engels. Je leert projectmatig werken en wordt voorbereid op de afsluitende stages.

Leerjaar 4
In het laatste leerjaar loop je stage bij twee verschillende bedrijven. Je wordt voorbereid tot beginnend beroepsbeoefenaar.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

 

  Er zijn 45 beschikbare plekken (Allround Laborant en Chemisch-fysisch analist gecombineerd) voor deze opleiding, dus zorg ervoor dat je je op tijd aanmeldt. Als je tot de eerste 45 aanmeldingen behoort, ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Wacht dus niet te lang met je aanmelding. Meer informatie over opleidingen met beperkt aantal plaatsen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde 1 of
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Je kan na de opleiding aan het werk bij een onderzoekcentrum, bij de keuringsdienst van de overheid of in een laboratorium. In jouw functie als professional ben je betrokken bij diverse aspecten van het onderzoeksproces. Dit omvat het opstellen van gedetailleerde planningen voor je werk, evenals het zorgvuldig ontvangen en registreren van het te onderzoeken materiaal. Je bereidt het onderzoek voor, waarbij je niet alleen basisanalyses uitvoert, maar ook specifieke chemisch-fysische analyses toepast. Na het verkrijgen van resultaten, neem je de taak op je om deze grondig te beoordelen en vervolgens helder te rapporteren. Tenslotte draagt zorg voor een georganiseerde werkomgeving door regelmatig onderhoud van zowel je werkplek als de gebruikte apparatuur.

  Doorstuderen
  Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog