Doktersassistent

Niveau 4

In het kort

Als doktersassistent ben je altijd het eerste aanspreekpunt voor patiënten en assisteer je de behandelaar bij een onderzoek of behandeling. Daarnaast geef je ook voorlichting aan patiënten, voer je zelfstandig eenvoudige onderzoeken uit en kun je zelfstandig medisch-technische handelingen uitvoeren. Als doktersassistent kun je goed met mensen omgaan, ben je flexibel en werk je patiëntgericht. Bij urgente hulpvragen en onder tijdsdruk ben je in staat om professioneel te blijven handelen en te communiceren.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar leer je de basisvaardigheden van triage, communicatie en technische handelingen zoals bloeddruk meten, oren uitspuiten en injecties toedienen. 

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je je verder verdiepen in triage, communicatie en technische handelingen. Daarnaast breid je je technische vaardigheden uit en leer je hoe je de arts kunt assisteren.

Leerjaar 3
In het derde leerjaar verdiep je je nog verder in triage en communicatie. Daarbij krijg je examentraining; een combinatie van triage, communicatie en medisch technisch handelen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Medische kennis
 • Medisch technisch handelen
 • Triage en geneesmiddelenkennis
 • Anatomie
 • Fysiologie en organisatie van de praktijk

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Triage
 • Specifieke doelgroepen DA
 • Voorbereiding HBO
 • Engels B1/B2
 • Geneesmiddelenkennis

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag op tal van terreinen in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij een huisarts, in een groepspraktijk, een huisartsenpost of een gezondheidscentrum. Je kunt ook gaan werken bij een medisch specialist in het ziekenhuis of bij een polikliniek. Werk je liever in een verpleeghuis of een verzorgingshuis, bij de GGD (jeugdgezondheidsdienst en infectiebestrijding), een consultatiebureau of bij een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg? Dan kan dat ook!

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die hierop aansluiten, zijn: Praktijkondersteuner Huisarts-Somatiek, Verloskunde en Verpleegkunde.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog