Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Niveau 3

Naast het aanleggen, onderhouden en repareren van een elektrotechnische installatie in de woon- en utiliteitsbouw, zorg jij ook voor datanetwerken, telecominstallaties en gebouwbeheersystemen. Je maakt in een werkplaats / werkveld elektrotechnische onderdelen of complete producten. Het inregelen en testen ervan hoort er vanzelfsprekend ook bij, want je hebt de zorg voor het afleveren van een kwaliteitsproduct. Als eerste monteur valt het begeleiden van medewerkers ook onder jouw takenpakket. Je werkt zelfstandig en je hebt de leiding over een kleine groep collega’s.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar krijg je de vakken elektriciteit en schakelingen 1 & 2, wisselspanning en logische schakelingen, installaties in woning en utiliteit en driefasen en energiesystemen. Daarnaast krijgt je ook vakkennis installeren en de regels van het vak. Verder ook de vakken Nederland, rekenen en burgerschap. Ook maak je twee praktijkverslagen.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar krijg je de vakken energieomzetting 1 & 2, condensatoren en spoelen 1 t/m 3 en vermogens elektronica. Verder ook de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. In leerjaar 2 maak je twee praktijkverslagen.

Leerjaar 3: In het laatste leerjaar krijg je de vakken spoelen en transformatoren, besturingstechniek, NEN 1010, NEN 3140, ontwerpen en tekenen en verlichtingstechniek. Je krijgt les met een motorenmeetpracticum. Ook weer een praktijkverslag. Tenslotte een assessment.

Opleidingsgids

  Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of;  
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 en;
  • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. Maar je kunt ook direct naar Vrienden van Elektro en Installatie Techniek, zij kunnen je daar ook bij helpen. Mail naar [email protected] voor meer informatie of maak een afspraak!

  Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

  Download kostenoverzicht (PDF)

  Na de niveau 3-opleiding kun je aan het werk als eerste monteur elektrotechnische installaties, of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

  Keuzedelen

  Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • K0279 2D-tekenen 
  • K0225 Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3 
  • K0226 Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4 
  • K0984 Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs 
  • K0802 Engels A2/B1 
  • K0030 Duurzaamheid in het beroep C 
  • K0031 Duurzaamheid in het beroep D 
  • K0022 Digitale vaardigheden basis 

  Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

  Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

  Kerncompetenties

  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • Nauwkeurigheid
  • Ordelijkheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Zelfstandigheid
  • Technisch inzicht
  • Zorgvuldigheid
  ,  Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

  Kies je voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen.

  Lees meer over WindDock

  ,


  Ontdek de branche: Elektrotechniek

  In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

  Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Elektrotechniek

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog