Scalda_groen_aquacultuur

Land- en Watermanagement

Niveau 4

In het kort

Als land- en watermanager ben je niet bang om natte en vieze handen te krijgen. Je bent geïnteresseerd in alles wat met water en de bodem te maken heeft, zoals het waterpeil beheren, de kwaliteit van het water en het voorkomen van overstromingen. Daarnaast houdt je je ook bezig met andere factoren zoals de bodem, het klimaat en omwonenden. Je bent maatschappelijk betrokken en houd van afwisseling in je werk.

Als land- en watermanager onderzoek je hoe schoon de bodem, het water en de lucht zijn. Je controleert of bedrijven zich houden aan milieuregels voor bijvoorbeeld overheidsorganisaties die zich bezighouden met het uitvoeren van milieutaken en bouw- en woningtoezicht. De uitkomsten deel je vervolgens met je opdrachtgever en je geeft advies over het verbeteren van water- en bodemkwaliteit voor de veiligheid van mens, dier en plant. 

Tijdens de opleiding leer je alles over water, bodem en de verontreiniging daarvan. Je leert onderzoeken voorbereiden en uitvoeren en kunt op basis van de resultaten advies geven, of het nu gaat om kwaliteitsverbetering of omgevingsvergunningen. Centraal in de opleiding staat praktijkgericht leren, waarbij innovatie en onderzoek een belangrijke rol spelen. Je werkt projectmatig en ontwikkelt hierbij vaardigheden zoals plannen, communiceren, evalueren, presenteren en adviseren.

De opleiding is gericht op persoonlijke ontwikkeling, samenwerken met echte opdrachtgevers en experts uit het bedrijfsleven gedurende alle leerjaren. Praktijk en theorie worden gecombineerd zodat je zo min mogelijk tijd in de schoolbanken doorbrengt.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals: 

 • Bodem en landschap 
 • Hydrologie 
 • Waterkwaliteit en bodemkwaliteit 
 • Projectorganisatie 
 • Wetten en vergunningen  

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage 
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3. 

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je bijvoorbeeld aan de slag in de watersector, in de grond-, weg- en waterbouw, bij overheden (Rijkswaterstaat of waterschappen), bij adviesbureaus, projectontwikkelaars.  

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Aquatische Ecotechnologie, Delta Management of Patial Planning & Design. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog