Medewerker Bloem, Groen en Styling

Niveau 2

In het kort

Als medewerker bloem, groen en styling hou je van bloemen en planten en beschikt over een grote dosis creativiteit. Je bent een echte doener, steekt graag je handen uit de mouwen en hebt gevoel voor styling en oog voor trends. Je kunt klantgericht denken en werken, want klanten vragen om jouw advies en deskundigheid. 

Als medewerker bloem, groen en styling weet je welke bloemen, kleuren en materialen het beste bij welke momenten passen. Je werkt vanuit een winkel of tuincentrum en helpt klanten door het maken van boeketten en basis bloemwerk en het verkopen hiervan. Naast het werken met verschillende kleuren, vormen en materialen heb je aandacht voor vormgeving en design. Want naast bloemschikken, plantenherkenning en de verzorging van bloemen en planten spelen etaleren en presenteren ook een belangrijke rol.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar loop je één dag in de week stage. Je leert de basis van het maken van een bloemwerk. Je krijgt productkennis en leert hoe je bloemen en planten op de juiste manier moet verzorgen. Ook ga je aan de slag met verkopen en klantbenadering.

Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je twee dagen in de week stagelopen. Je verdiept je meer in het maken van specifieke bloemwerken. Daarnaast ga je aan de slag met vormgeving en kunstgeschiedenis en het toepassen van trends.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

  • Plantenkennis
  • Praktijkles
  • Projecten
  • Kunstgeschiedenis en kleurenleer
  • Vakkennis (verkopen, materialen, producten etc)

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

 

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of; 
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding). 

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Met een diploma medewerker bloem, groen en styling kun je gaan werken als bloemenverkoper in de (bloemen)winkel of tuincentrum.

Doorstuderen
Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding, bijvoorbeeld naar de opleiding
Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling.

Medewerker Bloem, Groen en Styling


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog