Opzichter/Uitvoerder Groene Ruimte

Niveau 4

In het kort

Als opzichter/uitvoerder groene ruimte weet je alles over het vormgeven en onderhouden van kleine tuintjes tot stadsparken en “groene” woontorens. Je werkt mee aan een groene toekomst, met ruimte voor fauna zoals vlinders, bijen, libellen, etc. Als leidinggevende houd je je bezig met medewerkers begeleiden, voorbereiding, veiligheidseisen en toezicht houden op een goede uitvoering. Je overlegt met klanten over het ontwerp, de aanleg en onderhoud van tuin of park.

Je bent een buitenmens, houdt van afwisseling en je bent klantgericht. Voordat je een mooie tuin gaat ontwerpen en/of aanleggen heb je namelijk veel contact met de klant over het tuinontwerp en de offerte. Naast groene vingers heb je dus ook andere kwaliteiten nodig.

Onderdelen opleiding hovenier

 • Praktische groentechnische vaardigheden
 • Aanleg- en onderhoudswerkzaamheden
 • Samenwerken met collega’s
 • Omgaan met opdrachtgevers
 • Organiseren en plannen van dagelijkse werkzaamheden
 • Bedrijfsvoering

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag. 

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Keuzdelen
Als onderdeel van de opleiding Uitvoerder/opzichter groene ruimte volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties: 

 • Ondernemerschap mbo 
 • Duurzaamheid in het beroep D 
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4 
 • Duits in de beroepscontext A2 
 • De levende tuin 
 • Specialisatie technische werken in het groen 
 • Voorbereiden hbo 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Met je mbo-diploma niveau 4 kun je als uitvoerder of opzichter aan het werk, je eigen bedrijf starten of doorstromen naar een hbo-opleiding of naar een Associate degree. Bijvoorbeeld in de richtingen tuinarchitect, landschapsarchitect of ondernemerschap. 

Of je gaat in de slag: In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Hovenier

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Hovenier

Uitvoerder/opzichter groene ruimte (hovenier)


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog