Opzichter/Uitvoerder Groene Ruimte

Niveau 4

In het kort

Als opzichter/uitvoerder groene ruimte ben je een echt buitenmens die van variatie in zijn werk houdt. Je bent ook erg gericht op je klanten. Voordat je een tuin gaat ontwerpen en/of aanleggen, overleg je uitgebreid met de klant over het ontwerp en de offerte. Je hebt niet alleen een natuurlijke aanleg voor tuinieren, maar je bent ook sociaal en ondernemend. Je kunt zowel zelfstandig werken als in teamverband, en je bent in staat om een team te leiden.

Als opzichter/uitvoerder groene ruimte ben je een expert in het ontwerpen en onderhouden van particuliere tuinen en stedelijk groen. Je bevordert een groenere toekomst met ruimte voor diverse dieren. Als leidinggevende begeleid je medewerkers, bereid je projecten voor, waarborg je veiligheid en houd je toezicht op werkkwaliteit. Je overleg met klanten over ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen en parken. Ook stel je offertes op en verzorg je de nacalculatie.

Leerjaar 1
In leerjaar 1 ga je aan de slag met het opbouwen van je eigen portfolio. Je krijgt de kans om mee te gaan op stage in het buitenland en er vinden regelmatig vakgerelateerde excursies plaats. Je volgt diverse workshops waarin je veilig leert werken met gereedschappen zoals een bosmaaier, een motorheggenschaar en een kettingzaag. Aan het einde van deze workshops heb jij per onderdeel een officieel certificaat.

Bij de BBL opleiding ga je een dag in de week naar school, komen er vakexperts in de klas om hun kennis over te dragen en ga je de overige vier dagen werken bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 2
Leerjaar 2 is qua structuur vergelijkbaar met het eerste leerjaar. Elke dag van de week ziet er anders uit. De ene dag loop je stage en de andere dag duik je in de theorie op school. Voor zowel BOL als BBL werk je aan keuzedelen. Hier leer je veilig en technisch werken en verdiep je je in zaken als houtverbindingen, tuinverlichting, beregeningsinstallaties, metselen en het gebruik van natuursteen.

Leerjaar 3
In leerjaar 3 bereid je je tijdens de praktijklessen voor op je eindexamens.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Plantenkennis
 • Aanleggen van groene ruimte
 • Onderhouden van groen ruimte
 • Kwaliteitseissen
 • Aansturen van medwerkers en klantcontact

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 20 tot 32 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je als uitvoerder/opzichter groene ruimte aan het werk bij hoveniersbedrijven, groot groenbedrijven, tuincentra, boomverzorgingsbedrijven, gemeenten, staatsbosbeheer, landschapsbeheer, golfterreinen, toerisme en/of recreatie organisaties, of kan je je eigen bedrijf starten.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen om je kennis te vergroten, bijvoorbeeld een cursus waarbij je leert om (3D) tuinontwerpen te maken of een cursus Beplantingsplannen realiseren. Je kunt ook doorstromen naar het hbo of naar een Associate degree. Bijvoorbeeld in de richtingen tuinarchitect, landschapsarchitect of ondernemerschap. 

Uitvoerder/Opzichter Groene Ruimte


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog