Praktijkopleider (Volwassenenonderwijs)

  • Niveau 4

Als praktijkopleider begeleid je mensen binnen je organisatie die zich in een leertraject bevinden. Het kan gaan om stagiaires, cursisten of werknemers die een opleidingstraject volgen en/of het scholen en ondersteunen van collega’s. Je werk begint met een inventarisatie van informatie voor het opleidingsplan. Daarna ben je betrokken bij het opstellen van het opleidingsplan, waarbij je let op de vastgestelde richtlijnen en randvoorwaarden. Een groot deel van je werk bestaat uit het bieden van begeleiding tijdens het leerproces. Daarvoor stel je per student een leerplan op. 

Via handige gereedschappen leert de praktijkopleider de student op een goede manier te begeleiden. Jij bent de persoon die ook hun functioneren beoordeelt. Tot slot denk je mee over hoe het leren in de praktijk nog beter kan worden ingezet binnen jouw organisatie.

Toevoegen aan je favorieten
  • scalda drop
    Dit is de perfecte basis om stagiaires professioneel op te leiden in jouw organisatie en de passie voor je vak op de toekomstige generaties over te dragen.

Als praktijkopleider ben je veelzijdig en heb je een goed overzicht. Je moet studenten het gevoel geven dat je ze wilt helpen bij hun opdrachten en opleiding. Zij moeten beseffen dat zij zelf verantwoordelijkheid dragen voor het werk dat ze uitvoeren. Het is, als je bijvoorbeeld een voortgangsgesprek hebt met een student, belangrijk dat je over inlevingsvermogen beschikt. Het is daarbij echter wel de bedoeling dat je iemand objectief beoordeelt. Tijdens de lesdagen werk je aan de bovenstaande competenties. Deze worden aangeboden in verschillende werkvormen zoals workshops, hoorcolleges en werkcolleges. In de opleiding krijg je ook de vakken Nederlands, rekenen en Engels. Deze onderdelen tellen mee voor het examen. 

Binnen de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider, zowel individueel als in groepsverband. Tijdens de opleiding werk je aan een opleidingswerkplan voor je organisatie, een leerplaatsanalyse, een gestandaardiseerd individueel studentenbegeleidingsplan en een coachingplan voor werkbegeleiders. De opleiding bestaat uit wekelijkse of tweewekelijkse bijeenkomsten op school gedurende een schooljaar. Een bijeenkomst duurt 8 klokuren. Dit komt in totaal neer op 220 uur per schooljaar. Hiernaast werk je minimaal 16 uur per week in de praktijk. Dit komt neer op 640 uur stage en/of werk. De opleiding kan ook in maatwerk aangeboden worden mits er voldoende aanmeldingen zijn.

 

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

  • een mbo-diploma niveau 3 of 4 in de gezondheidzorg, dienstverlening, het welzijnswerk of in de sector sport en bewegen en;
  • een dienstverband van minimaal 16 uur per week werkzaam bij een erkend leerbedrijf.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag als praktijkopleider.Ontdek het Volwassenenonderwijs

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast het Volwassenenonderwijs.

Pas jij bij dit beroep? 

Als praktijkopleider moet je ervan houden om mensen bij te staan die zich willen ontwikkelen. Je kunt goed samenwerken en vindt het prettig om te werken volgens voorgeschreven plannen. Je hebt het geduld om goed te luisteren en af te wachten of de studenten iets helemaal zelfstandig kunnen, terwijl jij het zelf tien keer zo vlug had kunnen doen. Herken je deze eigenschappen en vind je het belangrijk dat studenten baas zijn over hun eigen leerproces? Praktijkopleider is dan echt iets voor jou.

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.