Praktijkopleider

Niveau 4

In het kort

Als praktijkopleider begeleid je individuen binnen jouw organisatie, variërend van stagiaires en cursisten tot werknemers die betrokken zijn bij opleidingstrajecten. Je start met het verzamelen van essentiële informatie voor het ontwikkelen van een opleidingsplan. Vervolgens neem je actief deel aan het opstellen van dit plan, waarbij je let op de vastgestelde richtlijnen en randvoorwaarden. Een groot deel van jouw werk omvat het bieden van begeleiding gedurende het leerproces. Hiervoor ontwikkel je leerplannen voor elke student, met behulp van doeltreffende methoden om de begeleiding op effectieve wijze vorm te geven. Als beoordelaar evalueer je tevens het functioneren. Ten slotte draag je proactief bij aan het verbeteren van het praktijkleren binnen jouw organisatie.

De opleiding is opgebouwd uit diverse modules, waardoor je een breed inzicht krijgt in de rol van praktijkopleider. Hierbij kun je je persoonlijke vaardigheden verder ontwikkelen en direct toepassen in de praktijk. Gedurende de lesdagen werk je aan specifieke competenties, aangeboden in diverse werkvormen zoals workshops, hoorcolleges en werkcolleges. Tijdens de opleiding ontvang je begeleiding van een studieloopbaanbegeleider, zowel individueel als in groepsverband.

De focus ligt op het ontwikkelen van een opleidingswerkplan, leerplaatsanalyse, gestandaardiseerd individueel studentenbegeleidingsplan en coachingsplan voor werkbegeleiders. De opleiding omvat wekelijkse of tweewekelijkse bijeenkomsten op school, met elke keer een duur van 8 uur. Hiernaast werk je minimaal 16 uur per week in de praktijk, wat neerkomt op 640 uur. Maatwerk is mogelijk bij voldoende aanmeldingen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je hele specifieke vakken zoals:

  • Denken in doelen
  • Gesprekstechnieken
  • Lesgeven
  • Beoordelen

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een mbo-diploma niveau 3 of 4 in de gezondheidszorg, dienstverlening, welzijn of in de sector sport en bewegen (Staat jouw opleiding er niet bij? Neem gerust contact op).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier ga je werken
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag als praktijkopleider. Dit kan bij organisaties die mensen opleiden, zoals bijvoorbeeld in een ziekenhuis waar student-verpleegkundigen werken en worden opgeleid.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog