Praktijkopleider

Niveau 4

In het kort

Als praktijkopleider begeleid je mensen binnen je organisatie die zich in een leertraject bevinden. Het kan gaan om stagiaires, cursisten of werknemers die een opleidingstraject volgen en/of het scholen en ondersteunen van collega’s. Je werk begint met een inventarisatie van informatie voor het opleidingsplan. Daarna ben je betrokken bij het opstellen van het opleidingsplan, waarbij je let op de vastgestelde richtlijnen en randvoorwaarden. Een groot deel van je werk bestaat uit het bieden van begeleiding tijdens het leerproces. Daarvoor stel je per student een leerplan op. Via handige gereedschappen leert de praktijkopleider de student op een goede manier te begeleiden. Jij bent de persoon die ook hun functioneren beoordeelt. Tot slot denk je mee over hoe het leren in de praktijk nog beter kan worden ingezet binnen jouw organisatie.

Als praktijkopleider ben je veelzijdig en heb je een goed overzicht. Je moet studenten en collega's het gevoel geven dat je ze wilt helpen bij hun opdrachten en opleiding. Zij moeten beseffen dat zij zelf verantwoordelijkheid dragen voor het werk dat ze uitvoeren. Het is belangrijk dat je over inlevingsvermogen beschikt (als je bijvoorbeeld een voortgangsgesprek hebt met een student), maar ook dat je iemand objectief beoordeelt. Tijdens de lesdagen werk je aan de genoemde competenties. Deze worden aangeboden in verschillende werkvormen zoals workshops, hoorcolleges en werkcolleges. In de opleiding krijg je ook de vakken Nederlands, rekenen en Engels. Deze onderdelen tellen mee voor het examen.  

Binnen de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider, zowel individueel als in groepsverband. Tijdens de opleiding werk je aan een opleidingswerkplan voor je organisatie, een leerplaatsanalyse, een gestandaardiseerd individueel studentenbegeleidingsplan en een coachingplan voor werkbegeleiders. De opleiding bestaat uit wekelijkse of tweewekelijkse bijeenkomsten op school. Een bijeenkomst duurt 8 klokuren. Hiernaast werk je minimaal 16 uur per week in de praktijk. Dit komt neer op 640 uur stage en/of werk. De opleiding kan ook in maatwerk aangeboden worden mits er voldoende aanmeldingen zijn.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

  • een mbo-diploma niveau 3 of 4 in de gezondheidzorg, dienstverlening, het welzijnswerk of in de sector sport en bewegen en;
  • een dienstverband van minimaal 16 uur per week werkzaam bij een erkend leerbedrijf.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €270,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €654,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag als praktijkopleider.Ontdek het Volwassenenonderwijs

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast het Volwassenenonderwijs.

Is dit iets voor jou?

Als praktijkopleider moet je ervan houden om mensen bij te staan die zich willen ontwikkelen. Je kunt goed samenwerken en vindt het prettig om te werken volgens voorgeschreven plannen. Je hebt het geduld om goed te luisteren en af te wachten of de studenten iets helemaal zelfstandig kunnen, terwijl jij het zelf tien keer zo vlug had kunnen doen. Herken je deze eigenschappen en vind je het belangrijk dat studenten baas zijn over hun eigen leerproces? Praktijkopleider is dan echt iets voor jou.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:

  • Contactuele vaardigheden
  • Inlevingsvermogen
  • Plannen en organiseren
  • Probleemoplossend vermogen
  • Samenwerken

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog