Schilder

Niveau 2

In het kort

Als schilder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van zowel buiten- als binnen schilderwerk, zowel in bestaande bouw als in nieuwbouwprojecten. Taken omvatten het voorbehandelen van oppervlakken, aanbrengen van verfsystemen, plaatsen van beglazingssystemen en behandelen van wanden. Werkzaamheden kunnen zowel in de werkplaats als op locatie worden uitgevoerd, vaak in teamverband of onder begeleiding. Als schilder geef je letterlijk kleur aan de wereld om je heen, waarbij je handigheid, creativiteit en precisie combineert.

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw. 

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij Scalda. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven en schildersvakopleiding Zuid-West in Goes zorgen we voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs. 

In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je materialen- en vakleer in de digitale leeromgeving van Studeo, de lesstof is opgebouwd uit 8 projecten die je gedurende je opleiding gaat afwerken.

 • Oefenvragen: Aan elk onderdeel van de theorie wordt een aantal meerkeuzevragen gekoppeld.
 • BPV opdrachten: Over de gehele opleiding worden 14 BPV-taken verspreid inclusief een BPV-taak voor het keuzedeel.
 • Projectopdrachten: Elk project bevat een projectopdracht met open vragen over de toepassing van de theorie.
 • Voortgangstoetsen: Elk project wordt afgerond met een voortgangstoets met meerkeuzevragen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

 

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je een vastgesteld aantal uur actief bent. Maar je kunt ook direct naar Schildersvakopleiding Zuid-West, zij kunnen je daar ook bij helpen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Een schilder knapt dingen op en zorgt dat ze duurzaam onderhouden blijven. Schilder is een heel veelzijdig beroep: elke dag is weer anders en elke werkplek is anders. Een schilder voert nieuwbouw- en onderhoudsschilderwerk uit, zowel binnen als buiten en op allerlei ondergronden (bijvoorbeeld hout, steen, metaal). Hij herstelt schades aan ondergronden, bijvoorbeeld houtrot. Daarnaast plaatst hij glas en brengt wandbekleding aan. De schilder heeft veel kennis van de ondergronden en materialen waarmee hij werkt en weet waarom onderhoud moet worden uitgevoerd. Hij heeft gevoel voor kleur.

  Doorstuderen
  De schilder (niveau 2) kan zich binnen hetzelfde niveau specialiseren in bepaalde typen schilderwerk. Dit kan middels cursussen of scholing in de beroepspraktijk. De schilder (niveau 2) kan doorgroeien naar medewerker schilderen op niveau 3. Daarbij kan hij zich specialiseren in uitbreiding van de vaktechnische werkzaamheden via de uitstroom gezel schilder of in enigszins leidinggevende werkzaamheden via de uitstroom gezel schilder, voorman.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog