opleiding manager haven logistiek

Specialist Internationale Havenlogistiek

Niveau 4

In het kort

Als Specialist internationale havenlogistiek plan, regel en organiseer je. Je legt contacten, stippelt beleid uit en geeft leiding aan anderen. Het werkterrein is de logistieke wereld, en dan met name die van het vervoer per schip. Je kunt hierbij denken aan functies als cargadoor en expediteur bij een expeditie- of cargadoorsbedrijf of een ander haven gerelateerd bedrijf.

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage in het tweede jaar en een half jaar stage in het vierde jaar.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 3.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je gaat aan de slag in een internationale omgeving. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als cargadoor of expediteur bij een expeditie- of cargadoorsbedrijf.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt verder gaan in de logistieke sector of voor een compleet andere opleiding gaan.

Wat ga je leren?

Je leert transporten regelen, belangrijk daarbij is bijvoorbeeld hoe je de bijbehorende documenten op de juiste wijze opmaakt. Je leert de verschillende vervoersmogelijkheden kennen; zeevaart, binnenvaart, luchtvaart, wegtransport en spoorvervoer.

Welke vakken krijg je?

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

Keuzedelen

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Lean en creatief
 • Ondernemerschap mbo
 • Voorbereiding hbo

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Is dit iets voor jou?

Je hebt een leidinggevende rol en bent verantwoordelijk voor veel verschillende werkzaamheden. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken en goed kunt plannen en organiseren. Je zorgt voor een goede sfeer in het team en hebt daarom goede sociale vaardigheden. Zie je een probleem en raak je niet meteen in de stress, maar kun je probleemoplossend denken, dan is dit zeker iets voor jou.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:

 • Contactuele Vaardigheden
 • Plannen en organiseren
 • Probleemoplossend vermogen
 • Stressbestendigheid

Ontdek de branche: Middenkader Transport en Logistiek

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Middenkader Transport en Logistiek

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog