Scalda opleiding Specialist Internationale Havenlogistiek

Specialist Internationale Havenlogistiek

Niveau 4

In het kort

Werkzaam zijn in de haven betekent een avontuur in een wereld die altijd in beweging is! Als specialist internationale havenlogistiek heb je de leiding over het team en coördineer je essentiële taken. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor het soepel verlopen van het transportproces, en je zorgt ervoor dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Het leggen van contacten met nieuwe klanten en het onderhouden van relaties met bestaande klanten behoren ook tot jouw taken. Je stelt offertes op en voert onderhandelingen over opdrachten. Als een echte regelaar houd je constant contact met klanten en bedrijven. Je hebt niet alleen financieel inzicht, maar beheerst ook verschillende talen. Een uitdagende rol in een dynamische omgeving waar jouw leiderschap en organisatietalent tot hun recht komen!

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage in het tweede jaar en een half jaar stage in het vierde jaar. Je leert transporten regelen, belangrijk daarbij is bijvoorbeeld hoe je de bijbehorende documenten op de juiste wijze opmaakt. Je leert de verschillende vervoersmogelijkheden kennen; zeevaart, binnenvaart, luchtvaart, wegtransport en spoorvervoer.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als Specialist internationale havenlogistiek kun je werkzaam zijn bij bedrijven die actief zijn in en rond de haven; een havenbedrijf, een distributiecentrum of een inlandterminal. Je kan denken aan functies als cargadoor en expediteur. Je onderhoudt direct contact met klanten, waarbij je hen adviseert en informeert. Het opstellen van offertes en het voeren van onderhandelingen behoren eveneens tot je takenpakket. Daarnaast coördineer je het transport van goederen in de haven en organiseer je zorgvuldig de aankomst, het verblijf en het vertrek van goederen. Je draagt zorg voor de nauwkeurige verwerking van administratie en stelt benodigde documenten op. In deze leidinggevende rol geef je sturing aan medewerkers, waarbij je een essentiële rol speelt in het succesvol beheren van havenactiviteiten en het waarborgen van klanttevredenheid.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt verder gaan in de logistieke sector of voor een compleet andere opleiding gaan.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog