opleiding Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6

Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6

Niveau 2

De visserij van vandaag de dag is een geavanceerde hightechindustrie. De schepen zijn voorzien van de allernieuwste snufjes op gebied van bijvoorbeeld visserij, navigatie, communicatie en veiligheid. Wie voor visserij kiest, heeft behalve liefde voor het vak ook gevoel voor techniek nodig. Daarnaast moet je kunnen werken in een klein team en onder sterke wisselende omstandigheden. 

Je wordt opgeleid tot stuurman/werktuigkundige voor de zeevisvaart. Het niveau van je studie bepaalt je vaargebied en de maximale grootte van het schip waarop je mag varen. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met alle aspecten van het beroep. Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan veiligheid, kwaliteit en samenwerking.

SW6 is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 2. Dat betekent dat je de eerste anderhalf jaar van je opleiding voltijd naar school gaat en de opleiding daarna met een half jaar stage afsluit.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping nautisch
 • Verdieping maritiem technisch
 • Verdieping electrical systems

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

 • in bezit te zijn van een medische keuring zeevaart

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Doorzettingsvermogen
 • Handigheid
 • Probleemoplossend vermogen
 • Stressbestendigheid
 • Zelfstandigheid

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Je gaat aan het werk of stroomt door naar een opleiding op niveau 3. Ontdek de branche: Visserij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Visserij. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog