Vakbekwaam Medewerker Groen, Grond en Groene Infra (Agrarisch Loonwerk)

Niveau 3

In het kort

Natuurgebieden, (water)wegen en landbouw: onze omgeving is gevormd met machines, bestuurd door loonwerkers. Vakbekwaam medewerkers loonwerk zijn bezig in de agrarische sector en in de wereld van de infratechniek. Werken met moderne machines, geavanceerde productiemethoden en de afwisseling van drukke en rustige perioden zijn aantrekkelijke aspecten van het beroep. De hoge kwaliteitseisen, milieuvoorschriften, nieuwe technieken en complexe machines vragen de nodige kennis, alertheid en zorgvuldigheid.

Loonbedrijven voeren niet alleen werkzaamheden uit zoals ploegen, zaaien en oogsten. Veel loonbedrijven zijn betrokken bij de aanleg en onderhoud van wegen en de herinrichting van landschap en natuurgebieden. Jij als loonwerker speelt hierbij in allerlei opzichten een belangrijke rol. 

Onderdelen opleiding Loonwerk

 • Uitvoeren van werkzaamheden op agrarische bedrijven en in de cultuurtechniek
 • Onderhouden en repareren
 • Samenwerken met collega’s
 • Omgaan met opdrachtgevers
 • Organiseren en plannen van dagelijkse werkzaamheden
 • Bedrijfsvoering

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.

BOL
De opleiding is in het eerste jaar een BOL-opleiding. Hierbij wordt veel en nauw samengewerkt met leerbedrijven. In leerjaar 2 en 3 gaan de studenten verder in de BBL.

BBL
BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. 
Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je komt één dag per week naar school. Met het bedrijf sluit je een schriftelijke arbeidsovereenkomst af voor minimaal 650 uur per jaar.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Cultuurtechniek
 • Teeltspecialisatie, geschikt voor niveau 3
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Ondernemend gedrag voor niveau 3/4

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3;
 • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Na je opleiding kun je als vakbekwaam medewerker aan de slag in het vakgebied.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Loonwerk

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Loonwerk


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog