Vakbekwaam Medewerker Groen, Grond en Groene Infra (Agrarisch Loonwerk)

Niveau 3

In het kort

Je hebt een passie voor de agrarische sector en je bent geïnteresseerd in het werken met grote werktuigmachines. Je kunt goed zelfstandig werken maar je kunt ook goed omgaan en communiceren met andere collega’s zoals een leidinggevende of een opdrachtgever. Daarnaast heb je technisch inzicht en ben je niet bang voor vieze handen, want de machines moeten ook onderhouden worden.

Als vakbekwaam medewerker groen, grond en groene infra heb je een leidinggevende functie en ben je bezig in de agrarische sector en in de wereld van de infratechniek. Je werkt met moderne machines en geavanceerde productiemethoden. Loonbedrijven voeren werkzaamheden uit zoals grondbewerking, verzorgen van gewassen, zaaien en oogsten. Maar ook voeren ze werkzaamheden uit bij aanleg en onderhoud van o.a. natuurgebieden.

Leerjaar 1
In het eerste jaar krijg je les op verschillende vlakken, het gaat hier om grondgebonden en gewas gebonden vakken. De kennis over de grond en de gewassen worden gebruikt om machines af te stellen en de werking en onderhoud verder toe te lichten. Daaraan gekoppeld krijg je les in veiligheid en communiceren.

De week is opgedeeld in twee lesdagen waarin de vakkennis vakken gecombineerd worden met de algemene vakken. De andere dagen ben je op stage.

Leerjaar 2
Het tweede jaar volg je de opleiding in de BBL-variant en ga je dieper in op het afstellen, repareren en onderhouden van allerlei machines. De groei van een plant is een complex proces, dus ga je in het tweede jaar dieper in op de bodem en bemesting.

De week is opgedeeld in een lesdag waar de vakkennis vakken gegeven worden gecombineerd met de algemene vakken. De resterende dagen ben je op je stagebedrijf om daar de geleerde kennis in praktijk te brengen.

Leerjaar 3
Ook het derde jaar volg je de opleiding in de BBL-variant en staat vooral in het teken van leidinggeven en het uitvoeren van de werkzaamheden. Hierbij is het ook belangrijk dat je je gewasbescherming certificaat behaalt zodat je met gewasbescherming mag werken op een veilige en milieubewuste manier. Daarnaast leer je ook de financiële kant van het ondernemen en gaan we verder in op personeel en de risico’s.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Machinekennis, heftruck en graafmachine
 • Onderhoud en afstellen
 • Bodemkunde
 • Gewaskennis en grondbewerking
 • Veilig omgaan met machines

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 tot 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding kun je als loonwerker aan de slag voor verschillende opdrachtgevers, zoals een loonwerkersbedrijf of je gaat werken bij een loonwerker als voorman of bedrijfsleider. Daarnaast kunnen loonwerkers werkzaam zijn voor projectontwikkelaars en natuurorganisaties. Eigenlijk kunnen loonwerkers overal werkzaam zijn waar behoefte is aan grote werktuigmachines. Er zijn mogelijkheden om je als zelfstandig ondernemers te verhuren aan opdrachtgevers of loonbedrijven.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je vakgerichte cursussen volgen of doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld landbouwmechanisatie.

Vakbekwaam Medewerker Groen, Grond en Groene Infra


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog