Vakexpert teelt en groene technologie

Niveau 4

Als vakexpert teelt en groene technologie teel je producten die onmisbaar zijn voor de consument zoals aardappelen, bieten, granen, appels, peren, rozen, tomaten en paprika's. Je werkt veel met machines, werktuigen en geavanceerde productiemethoden om bijvoorbeeld de grond te bewerken, gewassen te zaaien, planten te verzorgen en te oogsten. Een vakexpert teelt en groene technologie voert ook organisatorische werkzaamheden uit zoals planning, voorraadbeheer, contacten met leveranciers, bewaken van de kwaliteit en aansturen van medewerkers. De kwaliteitseisen, milieuvoorschriften, nieuwe technieken en complexe machines vereisen de nodige kennis, alertheid en zorgvuldigheid. Ook heb je veel kennis van de bedrijfsvoering.

Eén ding hebben ze allemaal gemeen: medewerkers in de teelt houden zich bezig met gezonde en kwalitatief duurzame productie voor alle consumenten. Automatisering, digitalisering en computergestuurde processen spelen hierbij een belangrijke rol.

Je kunt goed met druk omgaan, want een vakexpert teelt en groene technologie heeft altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van de planning en organisatie. Je bent flexibel, daadkrachtig en bereidt om telkens nieuwe vaardigheden en kennis op te doen op het gebied van teelt en groene technologie. Ook hou je van afwisseling in het werk, want de werkzaamheden zijn zeer gevarieerd. Daarnaast kun je goed zelfstandig werken en in teamverband en kun je dit team ook aansturen.

Onderdelen opleiding Teelt

 • Teeltvoorbereiding en teeltbegeleiding
 • Oogsten en oogstverwerking
 • Samenwerken met collega’s
 • Organiseren en plannen van werkzaamheden
 • Bedrijfsvoering en managen
 • Gewasbescherming en milieueisen
 • Bodemkwaliteit en bemesting
 • Precisielandbouw

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Om ervaring op te doen in de praktijk wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven en kenniscentra.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Vakexpert teelt en groene technologie volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties: 

 • Duurzaamheid in het beroep D 
 • Ondernemerschap mbo 
 • Teeltspecialisatie, geschikt voor niveau 4 
 • Voorbereiden hbo 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Met je mbo-diploma niveau 4 kun je als vakexpert teelt en groene technologie aan het werk of doorstromen naar een hbo-opleiding of naar een degree.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Teelt

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Teelt

,

Vakexpert teelt en groene technologie


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog