Werken in de akkerbouw, fruitteelt en (glas)tuinbouw betekent vaak bezig zijn met machines en werktuigen. Gewassen zaaien, planten verzorgen en oogsten, de grond bewerken en het vele transport vragen gespecialiseerde vakmanschap en kennis van de teler.
Je hebt altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van planning en organisatie. Als vakexpert teelt werk je met geavanceerde productiemethoden. Je hebt veel kennis van de bedrijfsvoering en bent in staat om een team aan te sturen. De hoge kwaliteitseisen, milieuvoorschriften, nieuwe technieken en complexe machines vereisen de nodige kennis, alertheid en zorgvuldigheid.
De werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer gevarieerd. Als teler verbouw je niet alleen producten die onmisbaar zijn voor de consument zoals aardappelen, bieten, granen, appels, peren, rozen, tomaten en paprika's. Daarnaast zijn er voor de vakexpert ook organisatorische werkzaamheden zoals planning, voorraadbeheer, contacten met leveranciers, bewaken van de kwaliteit en aansturen van medewerkers. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: medewerkers in de teelt houden zich bezig met gezonde en kwalitatief duurzame productie voor alle consumenten. Automatisering, digitalisering en computergestuurde processen spelen hierbij een belangrijke rol.