Vakexpert Teelt en Groene Technologie

Niveau 4

In het kort

Je kunt goed met druk omgaan, want een vakexpert teelt en groene technologie heeft altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van de planning en organisatie. Je bent flexibel, daadkrachtig en bereidt om telkens nieuwe dingen te leren op het gebied van teelt en groene technologie. Ook hou je van afwisseling in het werk, want de werkzaamheden zijn erg gevarieerd. Ook kun je zowel goed zelfstandig als in teamverband werken en kun je leiding geven aan dit team.

Als vakexpert teelt en groene technologie teel je onmisbare producten zoals aardappelen, granen, appels, rozen en tomaten. Je voert ook organisatorische werkzaamheden uit zoals planning, voorraadbeheer, contacten met leveranciers, bewaken van de kwaliteit en aansturen van medewerkers. De kwaliteitseisen, milieuvoorschriften, nieuwe technieken en complexe machines vereisen de nodige kennis, alertheid en zorgvuldigheid. Ook heb je veel kennis van de bedrijfsvoering.

Leerjaar 1
In leerjaar één ga je een dag in de week naar stage. Je leert de basiskennis en vaardigheden op het gebied van teelt, oogsten, zaaien en planten, uitgangsmateriaal, onderhouden teeltmedium en het verzorgen van de teelt.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 ga je twee dagen in de week naar stage. Je leert over het verwerken van geoogste producten, machineonderhoud en -reparatie, productbewaring en -afzet, waterbeheer en het onderhouden van gebouwen en terreinen.

Tussen leerjaar 2 en leerjaar 3 ga je vier weken op zomerstage, met voorkeur naar het buitenland. Hier leer je een andere cultuur en andere teelten verkennen.

Leerjaar 3
In het derde leerjaar ga je twee dagen per week op stage. Je verdiept je in teeltinnovatie en leert plannen en organiseren. Daarnaast krijg je inzicht in werkprocedures en veiligheidsinstructies en leer je hoe je medewerkers kunt aansturen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Bodem en bemesting
 • Oogsten en verwerking
 • Machineonderhoud en reparatie
 • Planten- en teeltkennis
 • Economie en communicatie

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

 

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je als bedrijfsleider aan het werk bij een teeltbedrijf. Denk hierbij aan een functie in voorlichting, onderzoek en/of veredeling.

Doorstuderen
Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Tuin en Akkerbouw of een associate degree Agrarisch Ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw. 

Vakexpert Teelt en Groene Technologie


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog