Scalda zet zich in voor de Week van de Duurzaamheid: 7 t/m 11 oktober 2024

4 oktober 2024
Week van de duurzaamheid 2024

Op 10 oktober is het dag van de duurzaamheid in het onderwijs. Het is inmiddels een traditie dat Scalda in plaats daarvan een Week van de Duurzaamheid heeft. Tijdens deze week van 7 tot en met 11 oktober worden zowel studenten als medewerkers uitgedaagd om stil te staan bij hun impact op de wereld, in het kader van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Scalda's doel is om bewustwording te vergroten rondom thema's als klimaatverandering, gezondheid, armoede, gelijkheid, en inclusiviteit. Het programma is veelzijdig, met activiteiten verspreid over verschillende locaties.

 

Activiteiten voor een duurzamere toekomst

Tijdens de Week van de Duurzaamheid worden er op alle Scalda-locaties inspirerende acties georganiseerd. Zo kunnen medewerkers en studenten meedoen aan de ‘Slimme Stekker Challenge’ om te ontdekken hoeveel energie ze thuis kunnen besparen. Daarnaast biedt het studentenrestaurant Jongleert in Middelburg een speciaal Dutch Cuisine-menu, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten en studenten leren over de eiwittransitie.

Er zijn nog veel meer activiteiten, zoals een printloze dag op 9 oktober, waar medewerkers worden aangemoedigd om na te denken over hun printgedrag. Studenten van Mediavormgeving zamelen op alle locaties kleding in voor het goede doel. Ook biedt cateraar Markies 50% korting op hun vegan saucijzenbroodje, om zo duurzaam eten extra te promoten. Daarnaast wordt gratis fruit uitgedeeld op initiatief van de Studentenraad.

 

Duurzame initiatieven op locatie

Naast de algemene activiteiten organiseert Scalda verschillende locatie-specifieke acties. In Goes zullen vijf klassen van CIOS Zuidwest Nederland op 8 oktober gaan ploggen, een combinatie van joggen en zwerfafval opruimen. Studenten van de opleiding Zorg en Welzijn bezoeken op 9 oktober het Pestival in Goes, om meer te leren over de impact van pesten. Bij de Veiligheids- en Defensieopleidingen gaat op 10 oktober in het Omnium het licht letterlijk uit, om bewustwording over energiegebruik te bevorderen. De week wordt op vrijdag 11 oktober afgesloten met de ‘Tour d’Amour’, een inspiratiesessie met speciale aandacht voor roze ouderen, in samenwerking met Discriminatie.nl Zeeland en LHBT Netwerk Zeeland.

 

Samen voor duurzaamheid

Scalda zet zich actief in om duurzaamheid te integreren in zowel het onderwijs als de bedrijfsvoering. Tijdens deze week krijgen studenten en medewerkers de kans om na te denken over hoe zij persoonlijk kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Of het nu gaat om een duurzame lunch, energiebesparing thuis, of een excursie naar een circulair bouwbedrijf, er zijn volop mogelijkheden om mee te doen.

Omhoog