Opleiding Matroos binnenvaart

Matroos Binnenvaart

Niveau 2

In het kort

Als Matroos binnenvaart ga je aan de slag op diverse soorten binnenvaartschepen. Droge lading schepen, tankers, containerschepen en duwstellen. Dit heeft invloed op je takenpakket. Als matroos heb je een uitvoerende, maar ook een ondersteunende rol. Je bent de ondersteuning voor de kapitein en/of de schipper.

Leerjaar 1 en 2
In het eerste leerjaar start je met twee weken school. Daarna vertrek je al naar zee en ga je een periode varen. Na iedere vaarperiode kom je een week naar school. Dit blijft zo doorgaan in het tweede jaar. In totaal ga je in twee jaar zestien weken naar school.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

 • in bezit te zijn van een medische keuring binnenvaart​

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als Matroos binnenvaart kun je gaan werken aan boord van een binnenvaartschip. Je werkt samen met de andere bemanningsleden en verblijft op het schip. De schepen kunnen verschillen in type, bijvoorbeeld bulkvaart, container- en vrachtvaart, tankvaart, maar ook passagiersvaart.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je nog doorstuderen binnen Maritiem en Logistiek College De Ruyter. De opleiding Schipper binnenvaart is hiervoor een goede vervolgstudie.

Wat ga je leren?

In de praktijklessen wordt aandacht besteed aan materiaalkennis en nautisch onderhoud. Je leert de basis van de reglementen en ondersteunt bij ankeren/meren. Je hebt als matroos een zelfstandige functie, waarbij je signaleert en waarschuwt in gevallen van twijfel, bij gevaar van schade en in onverwachte en plotseling wijzigende omstandigheden.

Welke vakken krijg je?

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast krijg je les in Navigatie, reglementen, veiligheid, kennis schip en scheepswerktuigkunde.

Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

Keuzedelen

 • Tankvaart I
 • Passagiersvaart I
 • Droge lading I
 • Containervaart I
 • Duits in de beroepscontext A1

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Is dit iets voor jou?

Als Matroos binnenvaart ben je aan het werk op schepen waarbij goederen en personen worden vervoerd over binnenwateren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Je hebt een uitvoerende en ondersteunende rol. Je werkt als ondersteuning voor de kapitein of de schipper. Je werkt veel samen met de rest van de bemanning en krijgt verantwoording voor verschillende taken.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:

 • Doorzettingsvermogen
 • Flexibiliteit
 • Initiatief
 • Stressbestendigheid
 • Zelfstandigheid

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog