Medewerker teelt

 • Niveau 2

Werken in de akkerbouw, fruitteelt en (glas)tuinbouw betekent vaak bezig zijn met machines en werktuigen. Als medewerker teelt heb je de kennis en de vaardigheden voor het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van de gewassen.

Je hebt altijd te maken met het weer. Werken met geavanceerde productiemethoden en het bezig zijn met gewassen en producten zijn aantrekkelijke aspecten van het beroep. En of het nu aardappelen, bieten, granen, appels, peren, rozen, tomaten of paprika's zijn: als teler verbouw je producten die onmisbaar zijn voor de consument.

De werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer gevarieerd. Je werkt zelfstandig en in een team. Medewerkers in de teelt houden zich bezig met wereldwijde gezonde en kwalitatief duurzame productie voor alle consumenten. Automatisering, digitalisering en computergestuurde processen spelen hierbij een belangrijke rol. De bedrijven vereisen flexibele en daadkrachtige medewerkers, die bereid zijn telkens nieuwe vaardigheden en kennis op te doen op het gebied van teelt.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda groen Atse Mangnus
  Ik woon al op een boerderij en op school leer ik nog beter wat daarbij komt kijken. Zodat ik de boerderij uiteindelijk kan overnemen.
  Atse Mangnus
  Medewerker teelt

Onderdelen opleiding Teelt

 • Teeltvoorbereiding en teeltbegeleiding
 • Oogsten en oogstverwerking
 • Samenwerken met collega’s
 • Organiseren en plannen van werkzaamheden
 • Gewasbescherming en milieueisen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker Teelt kun je één of meer keuzedelen volgen.

Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker teelt aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.