Vakbekwaam Medewerker Teelt

Niveau 3

In het kort

Gewassen zaaien, planten verzorgen en oogsten, de grond bewerken en het vele transport vragen veel vakmanschap en kennis van de teler. Je hebt altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van planning en organisatie. Als vakbekwaam medewerker teelt verbouw je producten die onmisbaar zijn voor de consument zoals aardappelen, bieten, granen, appels, peren, rozen, tomaten en paprika's. In de akkerbouw, fruitteelt en (glas)tuinbouw werk je vaak met machines en werktuigen. Je voert je werkzaamheden alleen of in teamverband uit. Naast uitvoerende zijn er ook organisatorische werkzaamheden. Bijvoorbeeld: planning, voorraadbeheer, contacten met leveranciers, bewaken van de kwaliteit en aansturen van medewerkers.

Eén ding hebben ze allemaal gemeen: in de teelt houd je je bezig met gezonde en kwalitatief duurzame productie voor alle consumenten. Automatisering, digitalisering en computergestuurde processen spelen hierbij een belangrijke rol.

Vakbekwaam medewerkers in de teelt zijn flexibele en daadkrachtige medewerkers, die bereid zijn telkens nieuwe vaardigheden en kennis op te doen op het gebied van teelt. Je houdt van afwisseling in je werk, want de werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer gevarieerd. Ook kun je goed zelfstandig werken en in teamverband en kun je dit team ook aansturen.

Onderdelen opleiding Teelt

 • Teeltvoorbereiding en teeltbegeleiding
 • Oogsten en oogstverwerking
 • Samenwerken met collega’s en het eventueel aansturen
 • Organiseren en plannen van werkzaamheden
 • Gewasbescherming en milieueisen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Om ervaring op te doen in de praktijk wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven en kenniscentra.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties: 

 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs 
 • Ondernemerschap MBO 
 • Agrarisch loonwerk 
 • Teeltspecialisatie, geschikt voor niveau 3 
 • Duurzaamheid in het beroep C 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Na je opleiding op niveau 3 kun je als vakbekwaam medewerker teelt aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Teelt

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Teelt

Vakbekwaam medewerker teelt


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog