Werken in de akkerbouw, fruitteelt en (glas)tuinbouw betekent vaak bezig zijn met machines en werktuigen. Gewassen zaaien, planten verzorgen en oogsten, de grond bewerken en het vele transport vragen veel vakmanschap en kennis van de teler. Je hebt altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van planning en organisatie. Als teler verbouw je producten die onmisbaar zijn voor de consument zoals aardappelen, bieten, granen, appels, peren, rozen, tomaten en paprika's. Werken met geavanceerde productiemethoden en het bezig zijn met gewassen en producten zijn aantrekkelijke aspecten van het beroep. Afhankelijk van de situatie en het bedrijf voer je je werkzaamheden alleen of in teamverband uit. Daarnaast kan je ook een team aansturen.
De werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer gevarieerd. Naast uitvoerende zijn er ook organisatorische werkzaamheden. Bijvoorbeeld: planning, voorraadbeheer, contacten met leveranciers, bewaken van de kwaliteit en aansturen van medewerkers. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: medewerkers in de teelt houden zich bezig met gezonde en kwalitatief duurzame productie voor alle consumenten. Automatisering, digitalisering en computergestuurde processen spelen hierbij een belangrijke rol. De bedrijven vereisen flexibele en daadkrachtige medewerkers, die bereid zijn telkens nieuwe vaardigheden en kennis op te doen op het gebied van teelt.