Monteur Mechatronica

Niveau 2

In het kort

Als monteur mechatronica voer je onderhoud uit aan mechatronische producten zoals o.a. machines voor voedsel- en verpakkingsindustrie. Je verricht werk waarvoor standaardwerkwijzen gelden. Je beschikt over algemene basiskennis en basisvaardigheden, die voor het vervaardigen van mechatronische producten nodig zijn. In de mechatronica zijn producten soms groot en werkplekken onoverzichtelijk. Je hebt aandacht voor veiligheid en milieu.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basismetaal en constructie, elektrotechniek, pneumatiek en hydrauliek, assen- en lagertechniek, materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Ook leer je hoe je een Engelse en Duitstalige handleiding moet lezen en vertalen. Je leert je machine- en je materiaal productiegereed te maken. Je leert mechatronische producten/machines in elkaar te bouwen, Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.
Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar gaat het om het je verdiepen in de vakken van het eerste leerjaar. Systeemkennis (hoe machines werken) maar ook tekeninglezen en materialenleer zijn belangrijk. Ten slotte sluit je de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je hele specifieke vakken zoals:

 • Basismetaal en constructie
 • Elektrotechniek
 • Pneumatiek en hydrauliek
 • Assen- en lagertechniek
 • Wis- en natuurkunde

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

 

 

  Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. Of neem contact op met leerbedrijven Werk en Vakmanschap of Leerbedrijf Metaalwerk, zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

   Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

   Lesgeld/cursusgeld
   Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

   • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
   • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
   • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

   Meer over lesgeld/cursusgeld

   Schoolkosten
   Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

   Financiële Ondersteuning
   Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

    

   Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
   Je kan na de opleiding aan het werk bij bedrijven in de procesindustrie en in de machinebouw. Je begint met het voorbereiden van het werk, waarbij je alle benodigde stappen en materialen overziet. Vervolgens bouw je de montageondergrond op, waarop je nauwkeurig elektrotechnische en mechatronische producten samenstelt. Na het assembleren volgt het inregelen en testen van deze producten, waarbij je ervoor zorgt dat ze voldoen aan de vereiste specificaties. Tot slot neem je de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de geproduceerde producten, waarbij je ervoor zorgt dat ze optimaal blijven functioneren gedurende hun levensduur.

   Doorstuderen
   Na de opleiding kun je doorstromen naar niveau 3-opleiding Eerste Monteur Mechatronica of een andere niveau 3 opleiding.

   Routebeschrijving
   Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

   Omhoog