Team Zeeuwse Moppen wint Special Award!

21 juni 2022
Winnaars

De finale van de Bouw OntwerpChallenge is het sluitstuk van de onderzoeks- en projectperiode waarin jong professionals hun visie geven op de toekomst van de circulaire, natuurinclusieve gebouwde omgeving. Frisse blikken die we zo hard nodig hebben als we materialen in de kringloop willen houden en willen leven en werken in een gezonde, klimaatpositieve omgeving. 

Circulariteit komt in het curriculum van de opleidingen Bouw en Infra vanaf schooljaar '23-'24. SMARTCirculair heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. En wat is er nu mooier om studenten en docenten samen op te laten trekken met bedrijfsleven en overheden. Een beweging die nog verder gaat versnellen.

De finale

Na al die jaren was er eindelijk weer een SMARTCirculair finale met volledige bezetting. In een enthousiaste zaal werden de pitch teams gesteund door hun medestudenten, docenten en managementteams, opdrachtgevers, het bedrijfsleven en overheden.

Het werd warm op de TechCampus in Amersfoort waar de finale plaatsvond. Vijftien studententeams lieten zien waar we met de circulaire bouw en gebiedsontwerpen naar toe gaan. Zij lossen met lef en veel innovatiekracht actuele problemen op. Denk aan de woningnood, het verduurzamen van monumenten en industriehallen die een herbestemming krijgen, de grondstoffen uitdaging die steeds meer zichtbaar wordt. Maar ook de sociale innovatie waarin iedereen mee kan doen.

Poort van Zeeland

Onze studenten uit Vlissingen kregen de ontwerpopdracht van de provincie Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde om een ontwerp te maken als ‘Poort van Zeeland’. Het ‘onthaalpunt’ bij de Oesterdam in Rilland moet een aantrekkelijke toegangspoort worden die toeristen verleidt om even een stop te maken voordat ze verder rijden naar hun bestemming.

De beweging van het gebouw symboliseert dat Zeeland zoveel meer is dan zon, strand en zee. Zeeland staat ook voor de strijd tegen het water door de klimaatverandering, de biobased economie en de energietransitie. Innovaties, klimaatuitdagingen en ontwikkelingen krijgen een nadrukkelijke plek in ‘De Zeeuwse Knoop’ en in de verplaatsbare satelliet units die door Zeeland gaan zwerven. En komen de invouwbare units terug naar Rilland dan vormen ze samen met het hoofdgebouw een Zeeuwse Knoop.

Special award voor Team Zeeuwse Moppen

Wat een inzendingen en wat een presentaties. De jury had lang nodig om tot een eindoordeel te komen. Het gaat ook wel ergens over. ROC Tilburg ontving de cheque van vijfduizend euro. Maar Team Zeeuwse Moppen won dit jaar een Special Award bij de Bouw Ontwerp Challenge! En gingen naar huis met een cheque van €250,-

Omhoog