Technicus Engineering Elektrotechniek

Niveau 4

In het kort

Als technicus engineering elektrotechniek ben je de ontwikkelaar van de gehele installatie, gericht op elektrotechniek en elektronica. Denk aan het realiseren van de verlichtingsinstallatie op een kantoor, een geluidsinstallatie voor een nieuwe fabriek of bewakingsinstallatie op een groothandelsbedrijf maar bijvoorbeeld ook het opwekken van groene energie met zonne-energie of windturbines. Overal waar toepassingen van elektrotechniek nodig zijn, of wordt opgewekt, wordt jouw kennis benut. Dat betekent: in overleg gaan, met jouw berekeningen komen, uitwerken in een ontwerp en een plan, het organiseren van het hele project en iedereen daarin aansturen. Boeiend en afwisselend, omdat je voortdurend met heel verschillende opdrachtgevers aan de slag gaat en steeds op andere locaties komt.

Het eerste jaar van de opleiding volg je samen met de studenten van de opleidingen Engineering Werktuigbouwkunde en Technicus Service en Onderhoud (Maintenance engineer) les in Terneuzen of Vlissingen. Je krijgt in deze periode ook les op het gebied van werktuigbouwkunde en maintenance. Dit om jou, naast kennis van je eigen opleiding, ook kennis mee te geven van aangrenzende vakgebieden. Dit komt van pas als je later een baan gaat zoeken, want je werkt in het werkveld vaak samen met deze beroepen. Na 1 jaar maak je definitief de keuze, ga je door voor Engineer Elektrotechniek of stap je over naar een van de andere opleidingen. Kies je voor Elektrotechniek, dan vervolg je de rest van je studie in Vlissingen.

Opleidingsgids BOL

  Als je toegelaten wilt worden voor de BOL-opleiding dien je in bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde als examenvak;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 met wiskunde of natuur- en scheikunde in je profiel of;
  • een havo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid (instroom in leerjaar 2 is dan mogelijk) of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

  Als je toegelaten wilt worden voor de (verkorte) BBL-opleiding (duur 2 jaar) dien je in het bezit te zijn van:

  • een mbo-diploma met elektrotechniek op niveau 3 en;
  • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. Maar je kunt ook direct contact opnemen met een van de opleidingsbedrijven waar we mee samenwerken. Neem contact op met Vrienden van Elektro en Installatie Techniek. Mail naar [email protected] voor meer informatie of maak een afspraak!

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Werkgeversbijdrage
  Let op! Voor deze opleiding geldt een werkgeversbijdrage van € 1500,-. Je werkgever dient eerst akkoord te zijn voordat je je kunt inschrijven.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €654,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Na deze niveau 4-opleiding kun je aan het werk als technicus engineering elektrotechniek, of kun je doorstromen naar het hbo. Vanaf schooljaar 2014-2015 is er echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. 

  Keuzedelen

  Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Engels in de beroepscontext B2
  • Oriëntatie op ondernemerschap
  • Voorbereiding hbo wiskunde voor de techniek
  • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
  • Embedded Design

  Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

  Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

  Kerncompetenties

  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • Plannen en organiseren
  • Probleemoplossend vermogen
  • Samenwerkingsvermogen
  • Leidinggeven
  • Technisch inzicht
  • Zelfstandigheid
  • Zorgvuldigheid
  • Nauwkeurigheid  Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

  Kies jij voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen.

  Lees meer over WindDock  Ontdek de branche: Engineering

  In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

  Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Engineering

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog